Lifestyle/Culinair
700509050
Culinair

Dagrecept: Stoofschotel met linzen en braadworst

Ik had het eerder al over bonen, maar linzen, die tot dezelfde familie behoren, zijn ook heerlijk!

Linzen zijn erg voedzaam makkelijk te bereiden. Joke Boon schreef er heel boek over: Linzen! Haar stoofschotel met braadworst past perfect deze tijd van het jaar. Kook de linzen in ruim water gaar, laat het kookvocht staan. Bak de spekblokjes 3 minuten in een koekenpan met 2 el olie. Voeg ui en knoflook toe en bak omscheppend 5 minuten mee.

Voeg de wortel, zoete aardappel en prei toe. Bak 5 minuten mee tot de prei gaat slinken. Voeg daarna de koekkruiden en de tomatenpuree toe, bak 1 minuutje, blus af met de wijn. Voeg de laurierblaadjes en het verkruimelde halve bouillonblokje toe, schep door en laat 20 minuten stoven.

Voeg de uitgelekte linzen en eventueel extra kookvocht toe. Laat nog 15 minuten stoven en eventueel meer kookvocht toe. Breng op smaak met peper en zout. Verhit ondertussen een scheutje olijfolie in een koekenpan en braad de worsten rondom aan. Zet het vuur lager en laat 8-10 minuten met het deksel schuin erop zachtjes garen, draai tussentijds om. Schep in diepe borden en serveer met de worst.

Nodig voor 4 personen:

- 200 g Du Puy-linzen (gewassen)

- 2 el olijfolie

- 100 g spekblokjes

- 2 uien (gesnipperd)

- 1 teen knoflook (geraspt)

- 300 g wortelen (plakjes)

- 1 zoete aardappel (blokjes)

- 450 g prei (gesneden)

- 3 tl koek/speculaaskruiden

- tomatenpuree (70 g)

- 250 ml rode wijn

- 2 laurierblaadjes

- ½ groentebouillontablet

- 4 braadworsten

- 2 el peterselie (gehakt)

Download PDF:

Bijlage 1