Nieuws/Lifestyle
707629423
Lifestyle

Dit zijn de ochtendroutines uit gebieden waar veel mensen 100 jaar oud worden

Ooit gehoord van Blauwe Zones? Dat zijn plekken op de wereld waar relatief veel mensen in goede gezondheid honderd jaar of ouder worden. Hun geheim? Het heeft in elk geval iets met ochtendroutine te maken...

De Blauwe Zones vind je onder meer in Sardinië (Italië), Ikaria (Griekenland), Okinawa (Japan) en Nicoyaschiereiland (Costa Rica) behoren tot deze gebieden.

Amerikaan Dan Buettner deed onderzoek naar de gewoontes en routines van mensen in de Blauwe Zones. Buettner noemt het zijn missie om de kennis van de mensen uit deze gebieden te delen, en dan vooral wat zij precies doen om zo oud te worden. Zo wil hij ervoor zorgen dat andere mensen in de rest van de wereld hopelijk ook langer in gezondheid kunnen leven.

Onderstaande ochtendroutines geven jouw dag een kickstart en helpen je om langer te leven – als we Dan Buettner en de mensen uit de Blauwe Zones mogen geloven natuurlijk. Doe er je voordeel mee!

Ontbijt gezond

Onderschat de kracht van een gezond ontbijt niet. Volgens Buettner zorgt een goed voedingspatroon voor een lang, gezond leven. Uit zijn onderzoek kwam dat de stammen uit Blauwe Zones met elkaar gemeen hebben dat ze een goed vullend ontbijt eten.

Koffie

Een kopje zwarte koffie is een sleutel tot een lang leven. Mensen in de Blauwe Zones dronken zelfs tot twee kopjes zwarte koffie per dag. Zwart, dus gooi geen klontjes suiker door jouw dagelijkse bakje pleur. Dan kan dat kopje koffie misschien zelfs wel het tegenovergestelde effect hebben.

Op zoek naar Ikagai

Ooit gehoord van Ikigai? De vrije vertaling van het woord is ‘dat waar jij ‘s morgens met plezier voor jouw bed uit komt’. Een mens kan meerdere Ikigai’s hebben en jouw Ikigai kan ook met de jaren veranderen. Het concept komt oorspronkelijk uit Japan en het legt de focus op hetgeen waar jij écht gelukkig van wordt.

Volgens de mensen die 100 jaar of ouder worden is het vinden van je Ikigai belangrijk, omdat het hebben van een doel wordt gelinkt aan een langer leven. Ga dus op zoek naar je Ikigai, hoe jong of oud je ook bent. Je hebt dan namelijk (letterlijk) iets om je bed voor uit te komen.