Lifestyle/Culinair
714738002
Culinair

Recept van de dag: falafel met jalapeño en zoete aardappel

Van alle peulvruchten zijn kikkererwten misschien wel mijn favoriet. In de Surinaamse keuken vind je ze soms in rijstgerechten terug, als borrelhapje (gebakken in knoflook en Madame Jeanette) en voor bara’s wordt kikkererwtenmeel gebruikt. Natuurlijk kennen we ze hier ook als basis voor hummus en falafel (waarvan ik er vroeger veel naar binnen heb geschoven na het stappen). Falafel kun je een heerlijke tropische twist geven, zoals Helmi Smeulders doet in haar Caribische Kookboek (Nieuw Amsterdam).

Nodig voor 4 personen:

- 400 g zoete aardappel (geschild, grof geraspt)

- 60 g pompoenpitten

- 25 g peterselie

- 25 g koriander

- 1 el jalapeño (gehakt)

- 4 teentjes knoflook

- 2 el gemalen komijn

- 1 tl gemalen koriander

- 1 tl zout (of meer)

- 175 g gekookte quinoa 60 g ongekookt)

- 35 g kikkererwtenmeel

Bereiding:

Pureer de zoete aardappel, pompoenpitten, peterselie, koriander, jalapeño, knoflook. kruiden en het zout in een keukenmachine. Schep de quinoa en het kikkererwtenmeel erdoor en breng verder op smaak. Maak hier kleine balletjes van (35 g per stuk).

Bak de falafel daarna in hete olie van 175 graden in 3 tot 4 minuten knapperig en bruin. Doe dit wel in porties omdat de olie anders te veel afkoelt. Laat uitlekken op keukenpapier. Serveer ze in pitabroodjes met sla, rode ui en je favoriete saus. Krijg ineens weer zin om uit te gaan... al is het maar vanwege het lekkers na afloop!