Lifestyle/Culinair
721401441
Culinair

Dit betekenen die nummers op je eieren

Het is je misschien vast weleens opgevallen dat op de eieren uit de supermarkt een nummer gedrukt staat. Dit heeft niets met de houdbaarheidsdatum te maken. Maar wat betekent dat nummer op je ei dan wel?

Wij vonden het antwoord bij Wakker Dier.

Allereerst: zoals je misschien is opgevallen, beginnen de codes met een cijfer van 0 t/m 3. Het nummer zegt iets over het welzijn van de kippen, zo zegt Wakker Dier. Hoe lager het nummer, hoe beter het welzijn.

Een overzicht:

  • Biologische eieren – eicode begint met het nummer 0
  • Vrije-uitloopeieren of graseieren – eicode begint met het nummer 1
  • Scharreleieren – eicode begint met het nummer 2
  • Kooi-eieren – eicode begint met het nummer 3

Behalve die cijfers staan er ook letters, zoals NL. Deze letters zijn een afkorting voor het land waar de eieren vandaan komen. In Nederland worden bijna alleen eieren uit eigen land verkocht.

De laatste reeks getallen verwijzen naar het bedrijf waar de eieren vandaan komen. Dit maakt traceren mogelijk, mocht er met de eieren later iets mis blijken.

Beter Leven-keurmerk

„Toch zijn er ook eieren met code 2 die diervriendelijker zijn dan een scharrelei. Daarom is het beter om in de supermarkt op het Beter Leven-keurmerk te letten dan op de nummers van de eicodes.”

Wist je trouwens dat leghennen van scharreleieren nooit buiten komen? Ze scharrelen binnen tegen duizenden soortgenoten aan.