Nieuws/Lifestyle
723545360
Lifestyle

Nederlandse stelletjes ruziën vaak over rijgedrag

Zit je gezellig naast je partner in de auto op weg naar jullie (vakantie)bestemming, rijdt je lief te hard, te langzaam of te dicht op jullie voorganger. Dan kan de gezelligheid al snel omslaan in een gespannen sfeer. Herkenbaar? Bijna de helft van de Nederlanders stoort zich aan het rijgedrag van hun partner. Een op de drie maakt er zelfs ruzie over.

Dat blijkt uit onderzoek van Acties.nl onder 1106 Nederlanders met een relatie. 54 procent van de ondervraagden geeft aan zich weleens te ergeren aan de rijstijl van hun partner. Vrouwen (59%) doen dat vaker dan mannen (50%). Vrouwen tussen 18 en 29 jaar zijn met 65 procent het meest kritisch.

Advies

Goedbedoeld advies blijkt een groot punt van irritatie. Maar liefst 53 wil liever geen advies van zijn of haar partner met betrekking tot de rijstijl. Vrouwen zitten met 57 procent het minst te wachten op tips over hun rijvaardigheid.

Van de ondervraagden zegt 30% voorzichtiger te rijden wanneer hun partner bij ze in de auto zit. Desondanks stapt zes procent liever niet in de auto als hun wederhelft rijdt. Mannen (8%) zijn hierover sceptischer dan vrouwen (4%).

Ingewikkelde handelingen

Volgens het onderzoek voert maar liefst één op de vijf Nederlanders liever geen ingewikkelde handelingen (bijvoorbeeld fileparkeren) uit met hun partner op de bijrijdersstoel.

Opvallend is het percentage vrouwen dat in het bijzijn van hun wederhelft liever geen gecompliceerde manoeuvres uitvoert. Dit is met 31 procent bijna drie keer zo hoog(!) als het percentage mannen (slechts elf procent).