Lifestyle/Thuis & Tuin
726771954
Thuis & Tuin

Bespaarschaamte: zoveel Nederlanders hebben er last van

De broekriem (nog iets) strakker aantrekken om geld te kunnen besparen: in veel huishoudens wordt de komende tijd de hand zo veel mogelijk op de knip gehouden. Dat kan binnen relaties tot irrititaties leiden, zo blijkt uit eem recent onderzoek.

Vijftien procent van de Nederanders zou zich namelijk storen aan de bespaarzucht van hun partner, zegt Acties.nl, die onder meer bespaartips deelt en 1089 volwassen Nederlanders heeft gevraagd of zij ’bespaarschaamte’ ervaren. Niet alleen hun krenterige eega zorgt voor ongemak, ook schaamt één op de vijf ondervraagden zich voor zijn of haar eigen vrekkigheid.

Van alle respondenten genereren Drentenaren zich het vaakst voor zowel hun beknibbelende eega (26 procent) als hun persoonlijke drang om te bezuinigen (29 procent). “Door de stijgende inflatie moeten steeds meer Nederlanders op de kleintjes letten”, zegt Vince Franke van Acties.nl. “Toch lijkt het erop dat een gedeelte van hen liever niet met hun zuinigheid te koop loopt.”

Bespaarschaamte

Als een direct gevolg van hun bespaarschaamte, heeft 29 procent van de Nederlanders weleens een afspraak met familie en/of vrienden afgezegd omdat ze het eigenlijk stiekem te duur vonden. Drentenaren en Brabanders (36 procent) doen dit het vaakst, Groningers (21 procent) het minst. Bij maar liefst één op de zes ondervraagden is de nood zo hoog, dat zij weleens een griepje of verkoudheid hebben gefaket om geld te besparen. Onder jongeren tot dertig jaar gaat het zelfs om één op de drie respondenten.

Gierige collega’s

Uit het onderzoek blijkt dat de gierigheid van een gedeelte van de Nederlanders zich niet alleen beperkt tot hun privéleven. Zo stelt niet minder dan twaalf procent van alle respondenten met een hybride baan, weleens op kantoor te hebben gewerkt om zoveel mogelijk te besparen op bijvoorbeeld koffie, wc-papier en/of energiekosten.

Met 21 procent zijn jongeren tot dertig jaar wederom de grootste beknibbelaars. De bespaarzucht op kantoor blijft overigens niet onopgemerkt; maar liefst een op drie werkenden heeft zich weleens geërgerd aan de gierigheid van collega’s.