Nieuws/Lifestyle
761686682
Lifestyle

Dit mag nooit meer weg: pa’s Elfstedenschaatsen

Sommige voorwerpen lijken waardeloos maar hebben voor de eigenaar juist heel veel waarde. Want er zit een bijzonder verhaal of speciale herinnering aan vast.

Zomer of winter, steenkoud of bloedheet: Imy de Vries-De Wal heeft altijd een paar schaatsen in de woonkamer hangen. Niet om zelf onder te binden, maar als warme herinnering aan haar vader en zijn avonturen tijdens de achtste Tocht der Tochten.

„Op 22 januari 1942 reed mijn vader de Elfstedentocht”, vertelt Imy. „Een extreem koude dag! Veel deelnemers hadden bevroren ogen, oren of tenen en zelfs voeten. Als gevolg van deze weersomstandigheden zijn na afloop zelfs drie deelnemers overleden, aan een tetanusinfectie van bevriezingswonden.” De winnaar werd slagersknecht Sietze de Groot uit Weidum.

Koeien melken

Van de 3862 gestarte toertochtschaatsers voltooiden er 3669 de tocht, maar liefst 95 procent. Onder hen Alle de Wal, de vader van Imy. Hij was boer en veehandelaar.

„Voordat hij op zijn motor vanuit Buitenpost naar Leeuwarden reed, moest hij eerst zijn koeien melken. Van voorbereiding op deze tocht was voor hem als boer geen sprake. Ja, hij deed ter bescherming tegen de kou een laagje kranten voor zijn borst...”

Vader Alle reed de tocht op deze Friese doorlopers. „Halverwege had hij een kleine inzinking, daarna ging hij gewoon weer verder. Als herinnering aan zijn doorzettingsvermogen heb ik zijn schaatsen in de kamer opgehangen.”

„Naast een herinneringsbord van Fries aarderwerk uit Workum met de tekst: ’Alle de Wal, 22 janewaris 1942, Fryske Alvestêdetocht’.”

Heeft u ook een voorwerp dat nooit weg mag omdat er een bijzonder verhaal of herinnering aan vast zit? Mail foto en uw verhaal naar toen@telegraaf.nl.

Veilig betalen
14 dagen bedenktijd
webshop logo
Meer van De Telegraaf Webshop
Veilig betalen
14 dagen bedenktijd
webshop logo
Meer van De Telegraaf Webshop