Nieuws/Lifestyle
769516057
Lifestyle

Piet Hellemans

Mijn kaketoe geeft over en krijst zo

Dierenarts Piet Hellemans behandelt elke week een vraag of probleem van een lezer. Vandaag: „Ik heb al 43 jaar kaketoe Karel. Een te gek beest, maar de laatste tijd moet hij dikwijls kokhalzen en overgeven. Ook gilt hij geregeld de boel bij elkaar. Wat is hier loos?”

Piet Hellemans: „De meeste vogels hebben twee magen. Nadat voedsel door de snavel klein is gemaakt, komt het in de kliermaag terecht. Hier weken verteringssappen met enzymen in op het voedsel, waarna het voedsel naar de spiermaag gaat en het door spieren en grit fijn wordt gemalen.

Met name in de kliermaag kunnen problemen of ontstekingen ontstaan. Als de kliermaag geïrriteerd is, kunnen vogels weleens overgeven. Als dit regelmatig gebeurt, is het verstandig om dit door je dierenarts te laten onderzoeken en te laten behandelen.

Kaketoes en andere papegaaiachtigen zijn geweldig mooie dieren met zeer complex en hoogstaand sociaal gedrag. Dit gedrag kan verstoord raken als ze geen omgang met soortgenoten hebben. Zowel voor de papegaaien als voor de baasjes is het fijn en verstandig om minimaal twee vogels te houden. Er zijn meerdere asiels in Nederland die kunnen helpen een soortgenoot te vinden.”

Ook een dierenvraag voor Piet? Mail: [email protected]