Lifestyle/Thuis & Tuin
769957963
Thuis & Tuin

Vertoont jouw konijn afwijkend gedrag? Dit kun je doen

Dierenarts Piet Hellemans behandelt wekelijks een vraag of probleem van een lezer. Deze week: „Ik heb een konijn van een jaar. Een lief en mooi beest, maar hij doet niets anders dan aan zijn hok knagen. Hij loopt dagelijks los in de tuin en probeert bovendien voortdurend te ontsnappen. Wat doe ik fout?”

Piet Hellemans: „Konijnen zijn sociale dieren en moeten met soortgenoten worden gehouden. Een konijn alleen kwijnt weg en zal afwijkend gedrag gaan vertonen zoals agressie, rijden op van alles en slopen.

Waarschijnlijk is het hok te klein. Konijnen zijn dieren die veel beweging en uitdaging nodig hebben, helaas worden de meeste in een veel te klein verblijf gehouden. Naast een ruim hok hebben ze ook een ren nodig waar ze kunnen spelen, rennen en graven. Voor twee konijnen moet zo’n ren minimaal twee m2 zijn, hoe groter hoe beter.

De snijtanden en kiezen van konijnen groeien met zo’n 1 mm per week, ze moeten genoeg ruwvoer (hooi, gras en grasbrok) eten om deze groei af te slijten. Krijgen ze dat niet, dan gaan ze vaak knagen op op andere dingen om deze groei te verslijten. Dus konijn erbij, een groter verblijf en meer ruwvoer, daar zal je konijn erg van opknappen!”

Ook een vraag voor Piet? Mail: [email protected]