Nieuws/Lifestyle
790632
Lifestyle

Giorgetto Giugiaro verlaat eigen designbureau ItalDesign

Wereldberoemd autodesigner Giorgetto Giugiaro (76) heeft het ontwerpbedrijf ItalDesign verlaten dat hij in 1968 zelf heeft opgericht. De ontwerper kan terugkijken op een succesvolle designcarrière in de autowereld.

In 2010 verkocht Giugiaro 90,1 procent van zijn aandelen van het door hem opgerichte Italdesign Giugiaro SpA aan Audi, onderdeel van de Volkswagen Groep. Hij hield tijdelijk 9,9 procent aandelen voor hem en zijn nu vijftigjarige zoon Fabrizio. Op zondag 28 juni werd de resterende 9,9 procent aandelen verkocht aan Audi. In een statement laat hij weten het bedrijf te verlaten. Ook draagt hij de voorzitterspositie over. Giorgetto Giugiaro wil naar eigen zeggen “meer tijd vrij maken voor zijn persoonlijke interesses”, zo valt te lezen in het officiële statement. Zijn vertrek zal volgens hem geen invloed hebben op de verdere ontwikkeling van zijn bedrijf. Audi investeert flink in ItalDesign. Sinds de overname in 2010 zijn er al 250 extra mensen aan de slag gegaan.

S.I.R.P.

Giorgetto Giugiaro werd op 7 augustus 1938 geboren in het Italiaanse Garessio. Hij was zeventien jaar toen hij zijn autocarrière startte. Hij begon toen bij coachbuilders Bertone en Ghia voordat hij op 13 augustus 1968 zijn eigen bedrijf oprichtte, genaamd Studio Italiano Realizzazione Prototipi, kortweg S.I.R.P.. Later werd dit bedrijf omgedoopt naar Italdesign gevolgd door een andere naamwijziging in 1999. Sindsdien heet de onderneming Italdesign Giugiaro.

Sprekende voorbeelden

Giugiaro zelf tekende wereldberoemde auto’s als de eerste generatie Fiat Panda en Volkswagen Golf. In zijn bijna zestig jaar durende carriere tekende hij ongeveer honderd auto’s. Naast de eerste Golf en Panda zijn ook de Audi 80, Alfa Romeo Alfetta GT, Alfa Romeo Brera, De Tomaso Mangusta, Lotus Esprit, Maserati Ghibli, Maserati Bora, Volkswagen Scirocco, Lancia Delta en DeLorean DMC-12 sprekende voorbeelden.

Kijk voor een vijfdelige documentaire over Giorgetto Giugiaro op autovisie.nl.