Nieuws/Lifestyle
796373
Lifestyle

Mazda MX-5 mogelijke basis Toyota GT86-opvolger

De basis voor de opvolger van de Toyota GT86 zou wel eens kunnen worden gevormd door de Mazda MX-5. Dat behoort tot de mogelijkheden nu de twee Japanse autobouwers recent een samenwerking hebben aangekondigd. Naar verluidt is het management van Toyota erg onder de indruk van Mazda’s SkyActiv-technologie.

Of de tweede generatie GT86 daadwerkelijk de technische basis van de Mazda MX-5 krijgt, is nog niet zeker. Toyota zelf legt momenteel de laatste hand aan een achterwielaangedreven platform, waarvan ook de GT86 gebruik zou kunnen gaan maken.

Universele basis

Mocht de GT86 op het MX-5-platform komen te staan, dan is dat uitstekend nieuws voor Mazda. De fabrikant zou dan vier modellen op zijn bodemplaat bouwen en dat is gunstig voor de verdeling van de ontwikkelingskosten van de tweezits roadster. Naast de GT86-opvolger en de eigen MX-5 vormt de Japanse roadster ook de basis voor de Fiat 124 Spider, een open tweezitter met eigen motoren en carrosserie die in 2016 op de markt komt. Daarnaast wil Mazda zelf de bodemsectie van de roadster ook gebruiken om een vervolg te geven aan de RX-lijn.

De GT86 is sinds 2012 leverbaar. De MX-5 komt deze zomer op de markt.