Nieuws/Lifestyle
798717
Lifestyle

Krachtigere diesel voor Jaguar XJ

Jaguar voorziet de XJ van een aantal updates voor het nieuwe modeljaar. Een van de noviteiten is een krachtigere 3,0 liter V6 dieselmotor.

Voorheen leverde de 3.0 V6 D een vermogen van 275 pk en 600 Nm, maar dat vermogen neemt nu toe naar 300 pk en 700 Nm trekkracht. Een nieuw brandstofinjectiesysteem zorgt voor die vermogenstoename. Bijkomend effect is dat ook het brandstofverbruik en de CO2-emissie daalt. Jaguar geeft een CO2-waarde op van 149 g/km, een daling van 10 gram. De dieselmotor voldoet nu ook aan de Euro6-emissienorm.

Motorenprogramma

Verdere wijzigingen aan het motorenprogramma zijn er niet. Dat betekent dat het programma bestaat uit de nieuwe 300 pk sterke diesel, een 2.0 Turbo met 240 pk, een V6 Supercharged met 340 pk en V8-motoren in de vermogens 470, 510 en 550 pk. In Nederland wordt overigens alleen de 550 pk sterke V8 geleverd in de vorm van de XJ R. De 470 pk en 510 pk variant zijn bedoeld voor de Amerikaanse markt. Alle motoren worden gekoppeld aan een achttraps automaat.

Nieuw infotainmentsysteem

Uiterlijke wijzigingen zijn beperkt. Jaguar voorziet de XJ van nieuwe J-vormige dagrijverlichting en van LED-verlichting. In het interieur monteert de autobouwer een nieuw InControl Touch Pro-infotainment systeem met iOS en Android-connectiviteit. Jaguar installeert eveneens elektronische stuurbekrachtiging, het zogeheten All-Surface Progress Control (ASPC) dat bij snelheden tussen 4-30 km/h en slechte omstandigheden met gerichte ingrepen zoals vermogensafgifte en remmen voor betere grip zorgt. Ook aanwezig is Queue Assist waarmee de XJ afstand houdt tot zijn voorligger. Verder kan de vernieuwde XJ semiautonoom inparkeren. Je hoeft als bestuurder alleen gas te geven en te remmen.

De verkoop van de vernieuwde Jaguar XJ start deze herfst.