Nieuws/Lifestyle
800648
Lifestyle

Fesitvals dumpen homofobe dj

De Litouwse dj Ten Walls is voorlopig niet welkom op de Nederlandse festivals Pitch en Mysteryland nadat hij zich op Facebook negatief uitliet over homo's. De dj omschreef homo's en lesbiennes als een 'ander ras'. Ook vergeleek hij homoseksualiteit met kindermisbruik in de Katholieke Kerk.

Nadat boze bezoekers massaal opriepen tot een boycot, besloot organisator Mojo de dj uit de programmering te schrappen. In een verklaring laat de organisatie van het festival weten dat Pitch, op 3 en 4 juli in de Westergasfabriek in Amsterdam, voor iedereen is en ze tegen iedere vorm van discriminatie zijn, zowel op als buiten het festival. ,,We willen duidelijk maken dat Pitch een festival voor iedereen is en we zijn tegen elke vorm van discriminatie, binnen en buiten ons festivalterrein'', verklaarde de organisator. Volgens het festival staat de uitspraak van Ten Walls ,,zo ver van onze overtuigingen, dat het heel raar zou zijn als we deze act wel op ons festival zouden laten spelen''.

Ook Mysteryland dumpt de dj. Ten Walls zou eind augustus optreden in Haarlemmermeer. Het dancefeest meldt: ,,Op Mysteryland vieren we de liefde, wordt diversiteit gestimuleerd en heeft iedereen de vrijheid om te zijn wie hij of zij wil zijn. De anti-gay uitlatingen van Ten Walls passen daar totaal niet bij. Daarom is zijn gig op Mysteryland 2015 gecanceld. Let love rule.''

Marijus Adomaitis, zoals Ten Walls in het echt heet, is door meer festivals op de keien gezet. Pukkelpop in België, Creamfields in Engeland, Sónar in Spanje en Hideout in Kroatië willen hem ook niet meer laten optreden. Het Oostenrijkse festival Urban Art Forms weert hem ook; op de site van het feest staat demonstratief een grote rode streep door de naam van Ten Walls.

De dj heeft zijn post op zijn Facebookpagina inmiddels verwijderd. Hij schrijft nu dat zijn uitlating „fout is en compleet niet past bij mijn karakter”. Hij biedt zijn „vrienden in de homogemeenschap” excuses aan. Ook zegt hij dat hij een pauze nodig heeft. „Ik heb al mijn komende shows afgelast”, beweert hij.

Ten Walls, echte naam Marijus Adomaitis, is vooral bekend is van de single Walking with Elephants, een toptienhit in Groot-Brittannië. Ten Walls heeft zijn opmerking inmiddels verwijderd.