Nieuws/Lifestyle
800930
Lifestyle

Polonaise in het Philips Stadion

Terugblik Groots 2006:

Guus Meeuwis blijkt over vooruitziende gaven te beschikken. Want al bij zijn eerste Groots met een zachte G-concert in 2006 opperde hij hier een jaarlijks terugkerend feest van te maken, lezen we in ons archief.

Uit: De Telegraaf, 11 juni 2006

 

Niet in de Kuip, niet in de ArenA; als Guus Meeuwis toe is aan stadionconcerten dan is maar één locatie een optie en dat is het Eindhovense Philips Stadion. Daar waar hij zich als trouwe PSV-supporter thuisvoelt en waar hij niet bang hoeft te zijn of hij drie avonden achter elkaar 32.000 loyale zuiderlingen kan bekoren. Vrijdagavond trapte hij af, voor wat met de concerten van gisteravond en vanavond erbij de absolute climax van zijn 11-jarige carrière is. ,,Ik weet nog goed dat ik bij mijn eerste stadionconcert samen met duizenden anderen dat grote veld op liep”, sprak Meeuwis de menigte toe. ,,En toen hoorde ik dit...”, waarna hij het intro van Stones-klassieker Start me up inzette. Ook fragmenten van Bruce Springsteen en Marco Borsato behoorden tot de mooie herinneringen van de Brabander, maar uitkijkend op de duizenden op het veld en de volle tribunes moet hij ook beseft hebben voortaan zelf tot die exclusieve categorie van stadionvullers te behoren. ,,Zullen we hier dan maar een jaarlijks event van maken?” vroeg hij nog. Overmoedig? Helemaal niet! Stijgende lijn

Het is indrukwekkend te constateren dat er na elf jaar nog altijd een stijgende lijn is waar te nemen in de carrière van de 34-jarige zanger. Wat bij zijn Tilburgse studentenvereniging als grap begon (toen nog met begeleidingsband Vagant), is - zoals de man die vorige maand voor de derde keer vader werd het zelf steevast omschrijft - sindsdien volledig uit de hand gelopen.

Hitoverzicht

Een snelle nummer-1-hit met Het is een nacht bracht hem meteen aan de top waar hij in tegenstelling tot het gros van de talenten bleef. Meeuwis' oeuvre leest inmiddels als een hitoverzicht met uitschieters als Per Spoor en Geef mij je angst en dat deed hem uitgroeien tot een van de allergrootste in het hedendaagse Nederlandse popklimaat. Iets dat hij vorig jaar al onderstreepte met drie uitverkochte concerten in de Heineken Music Hall, maar dat alsof het de normaalste zaak van de wereld is vrijdag alleen al overtrof in Eindhoven. Luisterliedjes

Tijdens de ’eerste helft’ van de show bracht de volkszanger vooral veel luisterliedjes ten gehore. Het is een nacht natuurlijk, uit volle borst meegezongen door het 32.000 koppige koor. Toen ik je zag dat hij in 1997 schreef voor Hero (Antonie Kamerling). Mooi ook was Als je ooit een duet dat Meeuwis met zangeres Denis vertolkte. Tijdens Jouw hand, halverwege, gooide hij het roer om. Eerst liet hij het publiek nog ophitsen door Rowwen Hèze (meezingers Bestel maar en Limburg) en toen het bier eenmaal door de lucht vloog was het voor Meeuwis een koud kunstje de hem zo typerende carnavaleske sfeer vast te houden.

Hartstochtelijk

Tijdens Verliefd zijn trilde het stadion, evenals bij Per spoor. En om nog eens te benadrukken welke provincie feest vierde bracht de zanger het hartstochtelijk mee gescandeerde Brabant. Daarmee was het feest zo compleet dat tijdens toegift Het dondert en het bliksemt zelfs de mensen van de security en de EHBO zich hadden aangesloten in de vele polonaises. Waarmee werd ingestemd dat Meeuwis hier inderdaad een jaarlijks terugkerende concertreeks van maakt.