Lifestyle/Culinair
809439201
Culinair

Dagrecept: Risotto met prei en room

Wat groenten betreft kennen we geen echte seizoenen meer, de meeste zijn jaarrond verkrijgbaar uit Nederland of verder gelegen oorden.

Prei was oorspronkelijk ook meer een wintergroente, die eet ik overigens graag, ik hou van de licht pittige smaak! Roerbakken met knoflook en ui, in de quiche, nasi of soep. Maar prei leent zich ook uitstekend voor een romige risotto. Weinig werk, optimaal resultaat! Een Italiaanse klassieker uit De Zilveren Lepel.

Smelt de boter in een pan, voeg de preien toe en bak ze 5 minuten; roer af en toe. Giet er 1 eetlepel water bij en laat 5 minuten pruttelen; voeg zo nodig meer water toe. Breng in een andere pan intussen de bouillon aan de kook. Roer de rijst door de prei.

Doe er een soeplepel bouillon bij en roer tot al het vocht door de rijst is opgenomen. Ga op die manier door en blijf roeren tot de rijst beetgaar is geworden. Dat duurt 18 tot 20 minuten. Roer ten slotte de room door de (niet te) gare rijst, voeg zout en peper naar smaak toe en dien het gerecht op met geraspte parmezaan.

Nodig voor 4 personen:

- 25 g boter

- 4 kleine preien (alleen het wit, in dunne plakjes)

- 1,5 liter groentebouillon

- 350 g risottorijst

- 175 ml koffieroom

- zout en peper

- parmezaan (geraspt)