Nieuws/Lifestyle
817865
Lifestyle

Audi bevestigt Q1 en Q8

De kogel is door de kerk. Audi komt met een Q1 en een Q8 plus een elektrische aangedreven SUV. De auto’s zijn onderdeel van een investeringsplan van liefst 24 miljard euro om de groei van het merk vast te houden.

De miljarden worden tot 2019 in het merk geïnvesteerd. Ongeveer zeventig procent is bedoeld voor de ontwikkeling van nieuwe modellen en nieuwe technologieën. Van het geld brengt Audi in 2016 een Q1 op de markt die in Ingolstadt van de band rolt. In 2018 arriveert een sportieve, elektrische SUV op de markt, gevolgd door een nieuwe top-SUV Q8 in 2019. De bedoeling is om de 52 modellen van nu uit te breiden naar 60 in 2020.

Q1

Audi positioneert de vijfdeurs Q1 als concurrent voor de Mini Countryman. Vermoedelijk krijgt het model ook een carrière in China. De komst naar de Verenigde Staten lijkt onwaarschijnlijk, aangezien daar geen vraag bestaat voor een type auto als de Q1. De Duitse autobouwer gebruikt MQB-bouwstenen om de Q1 te produceren. Ten opzichte van de driedeurs Q3 krijgt het model een 1 cm hoger dak en een hogere zitpositie. Op het programma staan voor- en vierwielaandrijving.

Q8

Audi komt met een Q8 omdat de vraag naar SUV's met drie zitrijen sterk groeit. Het merk heeft al de Q7 met drie zitrijen en zeven volwaardige zitplaatsen. Om op alle zitrijen voldoende hoofd- en beenruimte te bieden, dient de carrosserie vrij hoekig te zijn. De Q8 komt er als sportief alternatief bij, zoals BMW de X6 heeft en Mercedes en Porsche respectievelijk de MLC en Cayenne Coupé krijgen.

Nieuwe records

Audi verwacht ook dit jaar een record te mogen noteren. De omzet in het eerste kwartaal van dit jaar bedroeg 14,651 miljard euro tegen 12,591 miljard euro in het eerste kwartaal van 2014. Daarmee ligt Audi op koers om nieuwe records te verbreken. Naar verwachting geeft de nieuwe A4 die in de tweede helft van dit jaar de verkopen een extra impuls. Ook de Q7 komt in de tweede helft van dit jaar.