Nieuws/Lifestyle
817900
Lifestyle

Een blijvertje?

James Bay is ’terug’

Wat goed is komt snel, zeggen ze. En hoewel de popgeschiedenis uitpuilt van artiesten die snel kwamen maar even snel vergeten werden, lijkt James Bay uit beter hout gesneden.

Op 24 is de jonge Brit met Let it go deze week de hoogste nieuwe binnenkomer.

Let it go is de opvolger van Bay’s doorbraakhit Hold back the river. Dat nummer stond uiteindelijk twintig weken in de Top 40, met plek veertien als hoogste positie. In één klap behoorde de singer-songwriter daarmee tot dé talenten om in de gaten te houden.

Maar dat Bay geen eendagsvlieg lijkt liet de 24-jarige Brit eerder dit jaar ook al uitgebreider zien. In maart verscheen zijn debuutalbum, Chaos and the calm, dat in Nederland de top vijf haalde. Nieuwe binnenkomer Let it go is daarom als nummer verre van nieuw. Sterker nog, thuis in Engeland brak juist dat nummer een jaar geleden de ban, voor Hold back the river. De omgekeerde volgorde hier is het gevolg van het toeval dat Nederland hem net iets later ontdekte.

Maar wat ons in het geval van deze soulpopperige, ouderwetse gitaargeoriënteerde-singer-songwriter nog het meest zegt, zagen we in maart in Paradiso. Daar werd op een mooie woensdagmiddag het programma van Pinkpop 2015 bekendgemaakt, waar de Brit toen nog niet officieel opstond. Presentator Giel Beelen wist festivaldirecteur Jan Smeets echter zijn aantekeningen te ontfutselen, waar hij Bay wel al in potlood op zag ingevuld. Luid gejuich volgde in de zaal toen Beelen het voorlas. En het publiek heeft altijd gelijk zeggen ze...