Nieuws/Lifestyle
818159
Lifestyle

Dikke BMW 435i ZHP Coupé Edition gaat aan onze neus voorbij

Om de accessoires uit de M Performance-brochure in de Verenigde Staten onder de aandacht te brengen komt BMW met een rijdende vitrine. Onder de noemer ZHP Coupé Edition lanceert het merk in Amerika een speciale versie van de 435i. De tot 100 stuks gelimiteerde sportcoupé is zowel op technisch als optisch vlak opgewaardeerd.

ZHP is een aanduiding die slechts een heel klein deel van de aardbewoners iets zegt. Het is de interne codering voor een accessoirepakket dat tussen 2003 en 2006 op de BMW 3 Serie werd aangeboden. Het pakket behelst goodies als de M-Tech II body kit, speciale pookknop en handremhevel, opgewaardeerde wielophangingsdelen en –afstelling, aangepaste nokkenas en een tot 235 pk opgevoerd vermogen. De accessoires komen van BMW Individual, M Performance bestond destijds simpelweg niet.

Pretpakketten

De 435i ZHP Coupé Edition treedt in de voetsporen van de 3 met ZHP-pakket, al is het pakket nu veel uitgebreider. Het bestaat uit het Track Handling Package, het M Performance Limited Slip Differential (LSD), M Performance-carrosserie-aankleding en het M Sport Package. Om met het eerste te beginnen, het Track Handling Package omvat zaken als 18 inch lichtmetalen wielen in V-spaakdesign en Orbit Grey-kleurstelling, het M Sport-remsysteem, het adaptieve M-onderstel met variabele demping en de variabele sportbesturing. Het M Performance Limited Slip Differential spreekt voor zich. De M Performance Engine Kit zorgt voor 35 pk meer vermogen dan standaard, waardoor de krachtbron nu meer dan 340 pk levert. Door de vermogensoppepper, bereikt door nieuwe software, een gewijzigd luchtinlaatsysteem, zit de speciale editie twee hele seconden sneller van stilstand op 100 km/h en neemt de tussenacceleratie 80-120 km/h vijf tellen minder in beslag. Tegelijkertijd heeft BMW de gaspedaalrespons aangescherpt en het motorgeluid meer dynamiek gegeven doordat de zespitter blijft naborrelen. Het speciale uitlaatsysteem zorgt bovendien voor een lager gewicht.

100 stuks

De carrosserie van de 435i ZHP Coupé Edition is aangekleed met de bekende accessoires als een lip op de achterklep, een carbon fibre diffuser, een grotere en lagere frontbumper. BMW start in juli de productie van de 100 stuks voor de Verenigde Staten. Maar wie er in Nederland één wil, kan de auto aan de hand van de M Performance-brochure gewoon zelf samenstellen.