Nieuws/Lifestyle
818161
Lifestyle

Aluminium Jeep Wrangler te gecompliceerd

De opvolger van de Jeep Wrangler krijgt geen aluminium body. Volgens Fiat-Chrysler-topman Sergio Marchionne zijn de kosten voor een dergelijke carrosserie te hoog en zou de productie te gecompliceerd zijn.

Jeep heeft lang naar een volledig aluminium carrosserie voor de Wrangler gekeken, maar uiteindelijk heeft een rekensom de doorslag gegeven. De keuze voor de lichtgewicht koets kwam voort aan gewichtsreductie, wat weer een positieve bijdrage levert aan het brandstofverbruik van Jeeps oer-model. Maar volgens Marchionne viel er nauwelijks winst te behalen. "We hebben de aluminium versie naast de stalen uitvoering met aluminium componenten gezet en het verschil in brandstofverbruik gesimuleerd."

Productiekosten

Daarnaast speelde de investering in de fabriek een belangrijke rol in het besluit om voor staal te kiezen. Vanwege de geheel aluminium body zou de fabriek moeten worden aangepast. Door de combinatie van deels staal en deels aluminium liggen de investeringen in de productiefaciliteit minder hoog. Jeep bouwt de Wrangler in het Amerikaanse Toledo. De nieuwe editie zal eveneens van de band in Ohio rollen.

Varianten

Naar verluidt zal Jeep de motorkap, achterklep en deuren van het lichtgewicht materiaal vervaardigen. De nieuwkomer staat voor 2017 op de agenda. De autobouwer wil het model als drie- en als vijfdeurs gaan leveren, in zowel wagon- als cabriolet-versie. Een pick-up staat op het wensenlijstje van de autobouwer.