Nieuws/Lifestyle
818412
Lifestyle

Fiat presenteert nieuwe sedan, de Aegea

Aegea, zo luidt de naam van Fiats nieuwste model. De aanduiding prijkt op een sedan van 4,50 meter met een bagageruimte van maar liefst 510 liter. Fiat brengt de auto eerst in Turkije op de markt, waarna 40 andere markten in Europa en Afrika zullen volgen. Nederland behoort daar vooralsnog niet bij.

De Aegea is getekend in de designstudio van Fiat zelf, maar het overgrote deel van de ontwikkeling is door de Italiaanse autobouwer uitbesteed aan het Turkse Tofas. Laatstgenoemde partner van Fiat -al sinds 1968- neemt ook de productie van de sedan voor zijn rekening, zoals het al de Doblo voor de Italianen bouwt.

Bravo

Met de sedan wordt de samenwerking een nieuwe impuls gegeven, want bij de vierdeurs alleen blijft het niet. De Turken bouwen op basis van de Aegea uiteindelijk drie varianten. Een hatchback en een stationwagon volgen nog. De laatste twee carrosserievarianten komen ook naar Nederland. Het duo moet gezien worden als de opvolger van de Bravo. De Turkse achtergrond verklaart waarom de Aegea later deze week op de autoshow in Istanbul wordt onthuld.

Focus- en Astra-concurrent

De Aegea meet 4,50 meter in de lengte en komt in de breedte en hoogte tot achtereenvolgens 1,78 en 1,48 meter. De wielbasis bedraagt 2,64 meter. De maatvoering is compacter dan die van de Ford Focus sedan of Opel Astra sedan. Of dat consequenties voor de interieurruimte heeft, is niet bekend. De vijfpersoons sedan heeft in ieder geval een grotere bagageruimte, liefst 510 liter groot. Voor de aandrijving is keuze uit vier viercilindermotoren, gelijk verdeeld over benzine en diesel.

In november start de levering op de Turkse markt. De overige landen volgen daarna. Komend jaar maken de hatchback en stationwagon hun opwachting.