Nieuws/Lifestyle
818440
Lifestyle

Belgische gepersonaliseerde kentekens niet herkend door trajectcontroles

Belgische autobezitters met een gepersonaliseerd kenteken kunnen ongestrafd met een te hoge snelheid de zogenaamde ANPR-camera's passeren. De camera's in hun thuisland herkennen de plaat niet.

Dat schrijft Het Laatste Nieuws op haar site. Volgens de krant rijden er in België inmiddels zo'n 10.000 ­auto's met een gepersonaliseerde nummerplaat.

De Belgische Minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon gaf in de Kamer toe dat de camera's die worden ingezet op trajectcontroles of bij invalswegen in Belgische steden en gemeenten niet alle nummerplaten herkennen, zo bericht Het Laatste Nieuws. Het Vlaams Agentschap Wegen en Verkeer (AWV), dat eigenaar is van de camera's, bevestigt het probleem, maar belooft de camera's zo snel mogelijk aan te passen zodat die wel gepersonaliseerde nummerplaten kunnen ­lezen. In Nederland gebruikt de politie eveneens ANPR-camera's. Een woordvoerder kan niet aangeven of de Belgen met de speciale kentekenplaat hier ook ongestraft te hard kunnen rijden.

In België is het sinds vorig jaar mogelijk om een eigen tekst op de nummerplaat te zetten. Dat levert hilarische en opmerkelijke kentekens op, getuige de hier geplaatste foto.