Het favoriete recept van topkok Jos Grootscholten (restaurant Perceel)
Ⓒ Roel Dijkstra
Nu door corona de restaurants zijn gesloten, spreken we topkoks bij hun thuis, en vragen wij hen onder meer naar hun favoriete recept. Deze week dat van Jos Grootscholten van restaurant Perceel in Capelle aan den IJssel.
Ⓒ Roel Dijkstra
Winterse bbq
(4 pers.)
Nodig:
1 bloemkool
100 ml ponzu-azijn
200 ml olijfolie
400 gr kippendijen
2 eetl knoflookolie (glaasje olijfolie met fijngesneden teen knoflook)
1 Elstar appel in blokjes
1 banaansjalot in hele dunne halve ringen
1 granaatappel (pitjes)
150 gr geitenkaas (Sainte-Maure)
50 gr grofgehakte geroosterde hazelnoten
10 fijngesneden muntblaadjes
15 fijngesneden korianderblaadjes
Bereidingswijze:
Halveer bloemkool en snijd zijkanten eraf.
Halveer de helften zodat er 4 dikke plakken ontstaan die vastzitten aan de middenkern.
Kook bloemkoolplakken 2 min. zachtjes in water met wat zout.
Haal plakken uit de pan en laat uitwasemen op een rek.
Meng ponzu-azijn met olijfolie en marineer daarin de plakken 30 min. (af en toe omdraaien).
Bewaar marinade.
Stook bbq op tot 150 graden met niet te veel houtskool, zodat er flink wat ruimte tussen vuur en rooster zit.
Leg bloemkoolplakken 15 min. (liefst indirect) op het rooster met deksel op bbq.
Keer halverwege om zodat ze niet aanbranden.
Smeer kippendijen in met knoflookolie, peper en zout en grill 10 min. op de bbq.
Meng appel, sjalot en granaatappelpitten tot een salade en breng op smaak met deel marinade.
Haal gare bloemkoolplakken uit de bbq en leg op een bord.
Schep de appelsalade eroverheen en vervolgens de kippendijen.
Garneer met verkruimelde geitenkaas, hazelnoten, groene kruiden en besprenkel met nog wat marinade.
Vrij nieuwsbrief
Wekelijks alles over lifestyle, reizen, culinair en wonen.
Ongeldig e-mailadres. Vul nogmaals in aub.
Lees hier ons privacybeleid.