Lifestyle/Reizen
826616
Reizen

Hotel van de week

Achter slot en grendel

Een goed bed, een fijne douche, een perfecte service. VRIJ kroont elke week een hotel tot hotel van de week.

Het is zover: ik ga een nachtje brommen in de beruchtste gevangenis van Nederland, de Bijlmerbajes. Nee, niet omdat ik de wet heb overtreden, ik ga slapen in het nieuwste pop-uphotel van Amsterdam (tot 31 december): The Movement Hotel.

Het is even zoeken op het terrein van de voormalige penitentiaire inrichting. Het fungeert nu als broedplaats voor creatievelingen terwijl een deel asielzoekerscentrum is. In de onderdoorgang hangt een briefje met telefoonnummer. Om niet te verdwalen, moet je dit bellen zodat je wordt opgehaald en naar de receptie wordt gebracht. Het hotel is onderdeel van de stichting Movement on the ground en wordt gerund door vluchtelingen die werkervaring opdoen en Nederlands leren.

Onderweg naar mijn cel zijn nog duidelijk de originele gevangenisdetails te zien. Overal hangen camera’s en de cipierruimte is helemaal intact. Lange gangen met veel deuren. Je hoort bijna de gedetineerden nog roepen.

De kamer, uiteraard met tralies voor het raam en uitzicht op de luchtplaats, is klein en basic. Als de deur met een klap dichtvalt, voel je je even een gevangene. Eén verschil: die deur kan ook weer open, want je hebt zelf de sleutel. Er zijn een kleine wastafel met toilet, een tweepersoonsbed, een tv en goed werkende wifi.

Een stuk luxer dan vroeger, zo wordt duidelijk tijdens de toer door de Bijlmerbajes die apart kan worden geboekt. Je kunt je gids kiezen, van oud-cipier tot ex-gevangene. Geef mij Betty-in-de-Bajes maar, zij vertelt in plat Amsterdams over haar ervaringen. Op de bovenste verdiepingen bevinden zich de isoleercellen. Kleine donkere ruimtes met een plastic matras, stalen wc-pot en een schoolbord met krijt om je frustraties op te schrijven. Luchten in een open ruimte van 2x2 meter, twee keer per dag een half uur. Je zat hier dan ook niet zomaar.

Het ontbijt is geen water en brood, maar heerlijk op z’n Syrisch, zoals brood met witte kaas en humus.

Dit verblijf in de bajes is geen straf, maar een belevenis!

In ’t kort

Interieur

Gevangeniscel in een nieuw jasje. Erg eenvoudig, kleine open toiletruimte. Gedeelde douche op de gang.

Ligging

Vlakbij het Amstelstation. Op het terrein zelf zijn eet- en drinkgelegenheden.

Service

Het hotel wordt gerund door hartelijke en behulpzame asielzoekers.

Praktisch

Kamerprijs vanaf 100 euro, inclusief ontbijt.