Nieuws/Lifestyle
831536
Lifestyle

Jong in wild Alaska

Filmrecensie: Bears

Alaska is een avontuurlijke plek, zeker voor een pasgeboren grizzlybeertje. In de documentaire Bears ontdekken twee welpen dat de uitgestrekte wildernis niet alleen een leuke speelplaats is.

Want gevaar kan uit iedere hoek komen. Van onderkoeld of verdwaald raken, tot de dreiging van een hongerige wolf en een agressieve verstoten beer.

Makers Alastair Fothergill en Keith Scholey beginnen en eindigen hun documentaire bij het hol van moederbeer Sky, om een vol jaar uit het leven van het berengezin (zonder vader) te volgen. Een mooie heldere vertellijn. Voedsel vinden is daarin het hoofddoel. Sky en de kinderen eten eerst uit noodzaak gras, maar moeten hun buiken uiteindelijk vol met vette zalm zien te krijgen om de volgende winterslaap weer door te kunnen komen. Dat leidt tot een lange tocht die langs verschillende fraai gefilmde landschappen gaat, waarin de beertjes vriendelijke en gevaarlijke soortgenoten tegenkomen, en als twee speelse kinderen de natuur leren kennen.

De voice-over van Thomas Acda geeft ieder dier persoonlijke eigenschappen en een eigen naam, waarmee Bears ook voor de jongere kijkers een toegankelijke film is. Gekunsteld voelt dat gelukkig niet. Fothergill en Scholey hebben in het berenbestaan zowel grappige als spannende momenten weten te vangen.