Nieuws/Lifestyle
831543
Lifestyle

Zachtaardige rocklegende

Filmrecensie: Jimi: All is by my side

De legendarische gitarist Jimi Hendrix was een zachtaardige, dromerige en bescheiden jongen. Dat blijkt uit de film die regisseur John Ridley (Twelve years a slave) over hem maakte.

We zien Hendrix, voortreffelijk vertolkt door Outkast-voorman André Benjamin, in de jaren zestig, waar hij in het nachtclubcircuit van New York wordt gespot door fotomodel Linda Keith. Zij is de geliefde van Rolling Stone Keith Richards, maar ze valt onmiddellijk als een blok voor Jimi.

Sterker nog, ze leent hem Richards’ gitaar en zorgt dat hij wordt ontdekt door hem mee te nemen naar Londen, waar zij iedereen kent in de muziekwereld. Dat jaar in Londen is het begin van zijn korte, maar onstuimige carrière, die op 27-jarige leeftijd eindigt met een overdosis. Daaraan wordt amper gerefereerd.

Drugs

Hendrix doet aan seks, drugs en rock-’n-roll, maar niet anders dan zijn tijdgenoten. Hij gelooft in het goede van de mens en wendt zijn hoofd af voor racisme; een tikje zweverig en naïef misschien, maar dat maakt hem wel sympathiek. Dat de drugs naar zijn hoofd stijgen, blijkt uit een indringende scène waarin hij ziekelijk achterdochtig wordt en zijn vriendin Kathy afrost.

Jimi is een muziekfilm, maar ook het verhaal van een onmogelijke liefde. De keurige Linda Keith (gespeeld door Imogen Poots) moet toezien hoe Hendrix ervandoor gaat met de ordinaire en grofgebekte kapster Kathy. Een jaar voor zijn dood nam Hendrix het nummer Sending my love to Linda op, het lied dat John Ridley inspireerde voor deze film.

Door rechtengedoe zijn de grote hits van Hendrix niet te horen en zit er relatief weinig muziek in de film. Hoogtepunt is een concert in Londen waar Jimi Hendrix een rockversie speelt van het net verschenen Beatles-nummer Sgt Pepper in het bijzijn van The Beatles. Ook mooi: Hendrix die een piepjonge Eric Clapton van het podium speelt, tot diens grote verdriet.

Ridley wekt Hendrix mooi tot leven met dit tot nog toe onbekende liefdesverhaal en weet de sfeer van de jaren zestig goed te vangen. Bovendien is Benjamin een prachtige acteur om naar te kijken. Zijn bewegingen, zijn stem, zijn outfits, zijn haar, maar bovenal zijn podiumperformance is indrukwekkend, maar Benjamin is dan ook een groot Hendrix-bewonderaar. Om hem te worden nam hij gitaarles en trainde hij zich strak in de gym. Een zeer geslaagde transformatie.