Nieuws/Lifestyle
831548
Lifestyle

Avontuur met vriendelijke ontvoerder

Filmrecensie: Kidnep

De meeste kinderen zouden een ontvoering verschrikkelijk vinden, maar de 10-jarige Bo heeft er weinig problemen mee. Zijn rijke ouders hadden het toch altijd al te druk met werk om aandacht voor hem te hebben.

En met de klunzige ontvoerder Fred is het eigenlijk best gezellig. Hoewel de kidnapper wel moet uitkijken dat hij niet gepakt wordt door een crimineel aan wie hij nog geld is verschuldigd.

In deze avontuurlijke familiefilm over vriendschap en familie zitten dus ook genoeg spannende momenten. Alleen is dat waar regisseur Diederik Ebbinge soms de mist in gaat. Ook al zitten er genoeg verwikkelingen en confrontaties in Kidnep, ze missen vaak hun doel doordat ze te snel en gemakkelijk worden afgerond. Dat houdt het tempo hoog, maar dat maakt een film niet automatisch opwindend. Daarnaast had er best wat meer humor ingezet mogen worden. Zeker gezien Ebbinges gortdroge, absurdistische regiedebuut Matterhorn, waarmee hij twee jaar geleden op het IFFR de publieksprijs won.

Van die aanstekelijk excentrieke stijl is in Kidnep jammer genoeg weinig meer terug te vinden. Ebbinges regie voelt hier minder trefzeker, wat misschien te verklaren is door het feit dat hij ditmaal niet zelf het scenario schreef. Maar vermakelijk blijft dit kinderavontuur gelukkig wel nog, vooral omdat hoofdrolspelers Martin van Waardenburg en Teun Stokkel een charmant duo vormen. En uiteindelijk is dat in een film als deze toch het belangrijkste.