Nieuws/Lifestyle
832070
Lifestyle

‘Oplichting rondom merknaam ATS’

EXCLUSIEF - Wie is de eigenaar van de sportwagenfabrikant Automobili Turismo e Sport (ATS)? Rondom die vraag is veel verwarring ontstaan nu ene Daniele Maritan op de autobeurs Top Marques in Monaco een 2500 GT presenteert, terwijl hij volgens Gianluca Gregis niet de rechtmatige eigenaar is. Voor Gregis, die de bewijzen heeft dat hij eigenaar is, is dat een doorn in het oog. De afgelopen acht maanden is hij al bezig met juridische stappen.

ATS is van oorsprong een Italiaanse sportwagenmerk dat kortstondig van 1963 tot 1965 bestond. In die jaren leverde ATS de 2500 GT met een 2,5 liter V8-motor (vandaar de typeaanduiding 2500). De auto werd ontwikkeld door Chiti en Bizzarrini en het carrosseriewerk is afkomstig van Michelotti. In totaal zijn er twaalf stuks gebouwd. Door financiële problemen ging het bedrijf failliet.

Problemen

Gianluca Gregis, die twintig jaar ervaring heeft op het gebied van autodesign en techniek, kocht op 10 maart 2011 alle merkrechten en presenteerde plannen voor het maken van een moderne 2500 GT en andere lichtgewicht sportwagens. Niet veel later ontstaan er problemen als de Italiaan Daniele Maritan zich meldt bij het bedrijf. In het begin lijkt alles goed te gaan, maar als Maritan Gregis overtuigt om alle auto's en materialen naar zijn workshop in Italië te verplaatsen halverwege 2013 gaat het mis. Maritan belooft Gregis te betalen, maar dat gebeurt nooit en sluit Gregis zelfs buiten als hij op bezoek komt. Er ontstaat een vete die nog steeds niet afgelopen is.

Onjuist

Maritan claimt dat hij de merkrechten heeft, maar dat is in de ogen van Gregis juridisch onjuist. “Ik ben de rechtmatige eigenaar van de merknaam ATS. Het Europese patentenbureau Office for Harmonization in the Internal Market (OHIM) heeft er zelfs de bewijzen voor, want ik registreerde ATS al in 2011 op mijn naam”, zegt een gefrustreerde Gregis in een interview met Autovisie. Wie de patenten bekijkt, dat kan hier, merkt dat Gregis inderdaad de eigenaar is. En niet Maritan. Navraag bij OHIM haalt weinig uit, omdat de instantie niet mag reageren op individuele zaken. Alles loopt volgens woordvoerster Laura Casado via de desbetreffende advocaten.

Copyright

“Acht maanden ben ik nu bezig om deze zaak aan te vechten, maar het rechtssysteem in Italië is enorm traag en zeer kostbaar. Dat maakt het er niet makkelijker op. De ATS 2500 GT is mijn project en is beschermd door Europees copyright. Wat er nu gebeurt tijdens Top Marques is illegaal. Maritan en zijn bedrijf DM9 tonen mijn auto en doen zich voor als de eigenaar van ATS, maar dat ben ik!”

De organisatie van Top Marques kijkt volgens Gregis niet naar de achtergrond van standhouders, maar richt zich puur op het verkopen puur van vierkante meters. “Ik heb gesproken met mijn advocaten en het was onmogelijk om in korte tijd de politie de opdracht te geven om de auto daar weg te halen. Het is een nachtmerrie omdat er nu nog meer verwarring komt.” Volgens Gregis wordt de 2500 GT na de beurs in beslag genomen.

Te koop

Gianluca Gregis maakte in februari van dit jaar nog bekend dat de merknaam ATS weer in de etalage staat. Gregis richtte namelijk ook nog Gregis Automobili op en omdat het runnen van twee merken te veel voor hem is, wil hij ATS verkopen. Gregis Automobili en ATS zijn gevestigd op het Spaanse eiland Tenerife. Maar volgens Maritan is ATS te vinden in het Italiaanse Borgomanero. “Daar klopt helemaal niets van”, stelt Gregis. “Het échte ATS produceert geen auto’s en is gestationeerd op het Spaanse eiland Tenerife en dus niet in Italië. Als Maritan de merknaam officieel wil bezitten, dan is dat mogelijk, maar dan staat daar wel een geldbedrag tegenover. De normale gang van zaken lijkt mij. Nu steelt hij uit het niets mijn ontwerpen, kopieert hij zelfs mijn complete website, is hij aanwezig op een autotentoonstelling en zegt ‘ie dat hij de rechtmatige eigenaar is. Ik wil binnenkort een officieel statement uitsturen omdat er momenteel veel onduidelijkheid is. Dit kan niet langer.”

De officiële ATS-website van Gregis - www.ats-autosport.com – is online sinds 2012. De qua vormgeving en tekstueel identieke website van Maritan - www.ats-automobili.com - staat online sinds september 2014.