Nieuws/Lifestyle
839772
Lifestyle

Toyota gaat slimmer auto's bouwen

Toyota gaat efficiënter auto’s produceren en nieuwe motoren ontwikkelen, blijkt uit plannen gepresenteerd door het automerk.

De plannen zijn al jaren in ontwikkeling. Na lange tijd maken de Japanners ze eindelijk openbaar. De doelstelling: een jaarproductie van tien miljoen voertuigen.

Motorenfamilie

Een van de noviteiten is een compleet nieuwe motorenfamilie: 25 procent zuiniger en 15 procent krachtiger dan nu. Ook de hybridetechniek wordt onder de loep genomen. Elektromotoren moeten kleiner, lichter en efficiënter worden met als doel 15 procent extra brandstof te besparen. In de loop van dit jaar presenteert Toyota als de eerste nieuwe motoren. In de nieuwe Prius die eind dit jaar komt, debuteert de nieuwste generatie hybride aandrijflijn.

TNGA

Ook nieuw is de komst van een geheel nieuw ontwikkeld modulair platform bedoeld voor mid sized-modellen. Dit TNGA-platform, een afkorting voor Toyota New Global Architecture, levert de fabrikant door uitwisselbare onderdelen een kostenbesparing op van twintig procent. Naar verluidt is de nieuwe Prius het eerste Toyota-model dat op TNGA wordt gebouwd. Ook de Lexus CT en Toyota Corolla krijgen de techniek.

Laag zwaartepunt

TNGA is de eerste van een hele reeks nieuwe platforms. Rond 2020 moet de helft van alle nieuw verkochte Toyota’s gebouwd zijn op een nieuw platform. De focus van engineers ligt op het bereiken van een laag zwaartepunt, wat het rijkarakter ten goede komt. Op het programma staan nog een nieuw RWD-platform (in samenwerking met BMW) en een platform voor grotere voertuigen.