Nieuws/Lifestyle
839873
Lifestyle

Aston Martin klaagt Henrik Fisker aan

Aston Martin heeft Henrik Fisker gisteren in Californië aangeklaagd wegens het schenden van intellectueel eigendom met betrekking tot de onlangs gepresenteerde Thunderbolt. Dat blijkt uit een aanklacht in handen én gepubliceerd door de website Jalopnik.

In de zaak met Henrik Fisker denkt Aston Martin een sterk punt te kunnen maken. Volgens de Britten heeft Fisker de merkrechten geschonden, valse benamingen gebruikt en opzettelijk de contractuele relaties verstoord. En dat is nog maar een deel van alle aanklachten.

Schending

Fisker presenteerde onlangs een heftig omgebouwde Aston Martin V12 Vanquish, genaamd Thunderbolt. Volgens Aston Martin heeft Fisker, die zelf ontwerper was van het merk, de Britten wel benaderd voor hij aan de slag ging. Maar Aston Martin sprak tijdens het gesprek zijn zorgen uit over het project. Fisker zette zijn project toch door. In de ogen van Aston Martin schending van intellectueel eigendom.

En er is meer. Fisker claimt dat de Thunderbolt gebaseerd is op een Vanquish. Volgens Aston Martin een leugen, omdat voor het model een DB9 of DBS als basis diende.

Verdedigen

Volgens Simon Sproule, woordvoerder van Aston Martin, heeft Fisker een van Astons modellen gebruikt en daarbij gezegd dat het zijn eigendom is. “Als iemand elementen van ons design in een auto gebruikt, hebben we het recht om dat te verdedigen”, aldus Sproule. “Hij ontwikkelde een auto, lanceerde die publiekelijk en dat product heeft directe designelementen gekopieerd van onze auto.”

Opvallend

Dat juist Aston Martin nu een rechtszaak aanspant is opvallend. Vooral omdat het merk vorige week nog een rechtszaak met Porsche heeft voorkomen door de naam van de Vantage GT3 te wijzigen in Vantage GT12. Aston Martin koos in die GT3-kwestie Porsche eieren voor zijn geld. Niet alleen vanwege de overmacht van Porsche, maar ook omdat Aston Martin energie en geld liever wil investeren in de ontwikkeling van nieuwe modellen.