Lifestyle/Thuis & Tuin
841630285
Thuis & Tuin

Familierecept: gehaktballen met rozijnen

Het familierecept van deze week komt van Ans Klei-Van Weelen uit Heerlen. Een recept dat ideaal is voor de naderende carnavalsperiode.

„Onlangs las ik dat ze, in het westen van het land natuurlijk weer, zoiets stoms als boerenkoolvla hadden bedacht. Dat moeten carnavalsvierders dan eten. Zelf doe ik er niets aan, behalve dat ik thuis zit en zorg dat mijn drie zoons (tussen de 18 en 24) met ieder een sliert aanhang, genoeg te eten hebben. Op de meest onverwachte momenten stormen ze de keuken binnen, eten alles op en weg zijn ze weer. En dat drie dagen lang.

Deze moeder geniet daarvan. Dus zorg ik voor pannen met zuurvlees, de oven vol worstenbroodjes en ook al jaren de ’ballen van oma’. Dat zijn gehaktballen met rozijnen en daar zijn ze gek op.

Vorig jaar kwam er een jongen mee die ze zo heerlijk vond dat die vroeg: „Hebt u nog een bal met van die keutels?” En zo heten de ’ballen van oma’ nu ’ballen met keutels’. Pannen vol.”

Nodig voor 4 feestvierders:

50 g paneermeel van beschuiten

400 g rundergehakt

½ rode peper, zaadjes verwijderd en fijngehakt

50 g rozijnen

2 eetl melk

3 eetl olijfolie

2 tenen knoflook, gepeld

Zout en eventueel nog wat peper

Bereiding:

Kneed het gehakt met paneermeel, de peper, zout, rozijnen, kruidnootjes en melk door elkaar. Rol 8 ballen van het gehakt.

Verhit de olie met de knoflook in een braadpan. Braad hierin de gehaktballen 10 minuten rondom goudbruin. Keer ze regelmatig om. Leg een deksel op de pan en laat de ballen op laag vuur met een scheut water erbij in nog 5 minuten gaar dampen.

Is er in uw familie ook een gerecht met een bijzonder verhaal? Stuur het recept en verhaal naar [email protected]