Lifestyle/Culinair
84316757
Culinair

Recept van de dag: stoofpeertjes

Heb je nog stoofpeertjes? Ik kreeg een zak vol van meneer Vernooij, fruitteler in transitie. Nee, hij gaat geen vrouw worden, hij gaat elektriciteit telen. Persoonlijk vind ik het jammer van de grond. Komt daar nog wat op? Verder op weet ik een fruitteler die de panelen zo gaat neerzetten dat ze zijn fruit juist gaan beschermen. Hoe dan ook, een fruitteler blijft een fruitteler dus had hij nog een zakje peren van een boompje uit de tuin.

En waar gaat dit verhaal nu echt over? Wel, ik koop iedere jaar glühwein die ik niet openmaak. Als ik al glühwein maak, dan op het laatst altijd met de sinaasappel en kruidnagels. Dus had ik er flink wat staan. Idee: ik gebruik de glühwein voor de peertjes.

Nodig voor het wintergevoel:

• 1 kilo stoofperen, geschild

• 2 flessen Glühwein

• 3 dl blauwe bessensiroop

• 3 eetl suiker

Bereiding:

Peertjes schillen, overgieten met gloeiwijn, beetje suiker erbij en bovenal een scheut blauwe bessensiroop. Daarvoor met je tegenwoordig bij een meubelbedrijf zijn. Net als voor de gloeiwijn trouwens. Koken tot ze gaar zijn. Heel het huis geurde naar warme winterwonder. Ik heb een pot naar de teler gebracht. ‘Je hoort het wel, of ze goed zijn,” zei hij met een grijns. Ik weet het al. Iedere dag peren snoepen. Dan weer met ijs, dan zo een peertje, aan de steel uit de pan, als een haring. Geef net zoveel energie als een uur aan het stroom.