Nieuws/Lifestyle
846116
Lifestyle

In voor en tegenspoed

Filmrecensie: Stand by your president

Op haar Facebook-profiel staat nog steeds ‘First Lady of Georgia’, maar dat moet worden aangepast in de eerste scène van de documentaire Stand by your president. Het presidentschap van haar man zit er inmiddels op. Tijd voor de Nederlandse Sandra Roelofs om terug te blikken op haar leven met Micheil Saakasjvili.

De twee waren al een aantal jaar getrouwd toen Micheil als oppositieleider de regerende Georgische president tot aftreden dwong, tijdens de Rozenrevolutie van 2003. Roelofs leven veranderde daar ingrijpend door. Als ambitieuze presidentsvrouw hield ze zich onder meer bezig met de gezondheidszorg en het opzetten van een landelijk radiostation, terwijl ze ook nog twee kinderen moest opvoeden.

Een normaal gezinsleven was er niet meer bij, continu stonden de Saakasvili’s in de spotlights. In een interview klaagt oudste zoon Eduard over hoe zijn vader de politiek nooit los kon zien van zijn privéleven. Roelofs vertelt over beslissingen die recht tegen haar eigen overtuigingen in gingen. Toch is ze altijd achter haar echtgenoot blijven staan, hoe moeilijk dat soms ook was.

Regisseuse Ineke Smits toont met Stand by your president een kant van politiek die veelal onbelicht blijft. De persoonlijke kant, die naast geluk en succes ook wordt gekenmerkt door grote teleurstellingen en opofferingen. En door onvoorwaardelijke liefde, laten we dat niet vergeten.