Lifestyle/Gezondheid
847249479
Gezondheid

7 tekenen dat je meer stress hebt op werk dan je misschien wel denkt

Soms is stress heel makkelijk te herkennen. Maar in veel gevallen sluimert stress al lange lange tijd op de achtergrond zonder dat je het doorhebt. Het is belangrijk om de signalen op tijd te herkennen om zo een burn-out te voorkomen.

1. Je vergeet afspraken en belangrijke informatie

Wanneer je vergeetachtig bent, is dit een duidelijk signaal dat er eigenlijk te veel in je hoofd gebeurt. Helaas zorgt het vergeten van afspraken en informatie juist voor meer stress. Tip: schrijf belangrijke afspraken en belangrijke informatie op, zodat je niet in een vicieuze cirkel terechtkomt.

2. Je maakt meer fouten dan normaal

We zijn allemaal mens en fouten maken hoort erbij. Maar kijk eens kritisch terug op je werk de afgelopen tijd. Heb je meer fouten gemaakt dan normaal? Dat zou kunnen duiden op een te hoge werkdruk.

3. Je drinkt meer koffie

Wanneer je meer koffie drinkt, meer rookt of vaker dan vroeger een slokje alcohol nuttigt, kan dat een manier zijn om met je stress te dealen. Probeer te achterhalen waar de stress vandaan komt. Die extra bak koffie gaat namelijk niet helpen, de oorzaak aanpakken wél.

4. Je bent snel afgeleid en/of bent minder productief

Betrap je jezelf er steeds vaker op dat je uit het raam zit te staren? Of heb je aan het einde van de dag het idee dat je minder gedaan krijgt dan vroeger? Dit kan een teken zijn van te veel werkstress.

5. Je kunt moeilijk keuzes maken

Besluiteloosheid is een teken dat je meer gestrest bent dan je misschien denkt. Kun jij soms eeuwig twijfelen en vraag je anderen snel om hulp om die knoop door te hakken? Vraag jezelf dan af of je het niet wat rustiger aan moet doen.

6. Je bent snel geïrriteerd

Erger jij je tegenwoordig wel erg snel aan één of meerdere collega’s? En schiet je eigenlijk thuis ook wel vaker uit je slof? Sneller geïrriteerd zijn om de kleinste dingen is een duidelijk teken dat je eigenlijk gestrest bent. Je hoofd zit al als het ware al zo vol dat ‘fouten’ van anderen er niet meer bij kunnen.

7. Je hebt lichamelijke klachten

Spierpijn die je niet kunt verklaren, vaak hoofdpijn, gekke uitslag of last van je darmen… Het zijn allemaal lichamelijke klachten die je waarschijnlijk niet meteen aan stress linkt. Toch zijn dit klachten die genoeg kunnen wijzen op te veel stress. Je lichaam weet vaak eerder dat je op de rem moet trappen dan je hoofd.