Nieuws/Lifestyle
847337
Lifestyle

Veertien oude Yes-concerten uitgebracht

Opnamen van zeven complete concerten van de symfonische rockgroep Yes uit november 1972 zijn onlangs teruggevonden en worden in mei uitgegeven in een 14-cd box.

De concerten vonden plaats tijdens de tournee rond het album Close to the Edge - de toptijd van de band - in Canada en de Verenigde Staten. Er verschijnt ook een dubbel-cd met hoogtepunten van de opnamen.

De groep heeft destijds veel concerten van de Close to the Edge tournee en de daaraan voorafgaande Fragile tournee opgenomen, waaruit later het in 1973 verschenen live-driedubbelalbum Yessongs is samengesteld. Complete concerten zijn echter nooit verschenen.

De vroege jaren zeventig gelden als de artistieke toptijd van de in 1968 opgerichte groep die beschouwd wordt als een van de pioniers van de symfonische rock. De band bestond in deze periode uit zanger Jon Anderson, toetsenist Rick Wakeman, gitarist Steve Howe, bassist Chris Squire en drummer Alan White, die begin 1972 de naar King Cromson vertrokken Bill Bruford had vervangen.

Het album Close to the Edge haalde - als enige - Yesalbum in 1972 de eerste plaats van de Nederlandse albumlijst.