Lifestyle/Culinair
847542849
Culinair

Zelf appelsap maken: zo doe je dat

Mensen met een appelboom in de tuin weten het: september is de maand voor (een overvloed aan) appels! Die kun je natuurlijk uit het vuistje eten, in appelmoes verwerken of gebruiken voor appeltaart. Maar minstens zo lekker is het om er een vers vruchtensapje van te maken. Maar hoe doe je dat eigenlijk?

Appelsap met een blender

Schil de appels, verwijder het klokhuis en snijd ze in stukjes. Doe de stukjes appel in je blender en voeg een scheutje water toe. Blend tot alles gemixt is. (Het is normaal dat je nog pulp ziet.)

Voor mooi helder appelsap kun je de inhoud van de blenderkan zeven. Dat gaat het beste met een kaasdoek, al kun je ook een fijne zeef inzetten. Probeer hoe dan ook om zoveel mogelijk sap uit de pulp te duwen.

Appelsap maken zonder machine

Eerlijk is eerlijk: appelsap maken gaat het beste met een machine. Heb je die nou niet, dan kun je proberen om de appels te schillen en ze vervolgens te raspen in een kaasdoek. Eenmaal geraspt? Maak dan een buideltje van de kaasdoek en pers er zoveel mogelijk van het sap uit.

Dat proces kun je eventueel een handje helpen door de geraspte appel een nachtje in te vriezen (en weer te ontdooien tot kamertemperatuur) alvorens je het sap uit het vruchtvlees perst. Dit zal ervoor zorgen dat de appel zachter wordt, en daarmee makkelijker vocht zal afgeven.

Varianten op appelsap

Puur appelsap is al heel lekker, al bestaan er uiteraard nog genoeg lekkere varianten. Wij zijn bijvoorbeeld dol op appel-bietensap. Niet alleen geven de bietjes de appelsap een aardse smaak (waar je weliswaar van moet houden), de twee zijn ook gelijktijdig in het seizoen. Dat maakt het niet alleen een lekkere, maar ook nog eens een praktische combo om samen sap van te maken.

Ook gember is zo’n smaakmaker die eigenlijk elke fruitsoort wel van aangename versterking voorziet. En wil je nou zoveel mogelijk groenten binnenkrijgen, deins dan niet terug om ook wortel, komkommer en/of selderij in de mix te gooien.

Proost!