Nieuws/Lifestyle
851279
Lifestyle

Filmrecensie: ’Weg van jou’ ✭✭✭✩

Blij in de Zeeuwse klei

— AANTAL STERREN: ✭✭✭✩

— WAT: film, romantische komedie

— REGIE: Jelle de Jonge

— MET: Katja Herbers, Maarten Heijmans,

— Carly Wijs

De Rotterdamse projectmanager Evi weet het zeker: die overplaatsing naar Rio de Janeiro zit eraan te komen. Samen met haar vriend Len (Lykele Muus) heeft zij al volop plannen gemaakt voor hun verhuizing naar bruisend Brazilië. Maar als Rio onverwacht het Zeeuwse gehucht IJzendijke wordt, laat hij haar in Weg van jou mooi alleen vertrekken.

Actrice Katja Herbers had al wel dragende rollen in het theater, maar haar aandeel in speelfilms en tv-series als Divorce was tot nu toe bescheidener. In Weg van jou laat zij zien dat zij ook op het witte doek met gemak een hoofdrol aankan. Ze speelt haar personage met een charmante mengeling van naïviteit en voorgewende zelfverzekerdheid: de vertraagde aanleg van een sluis daar in Zeeland zal zij als stadse tante wel eens even kordaat vlot trekken.

Er wacht haar een flinke cultuurschok: Evi verstaat de plaatselijke bevolking amper en vindt maar moeilijk aansluiting bij de mensen aan wie zij leiding moet geven. De tegenstellingen worden door regisseur Jelle de Jonge (Bon bini Holland) aanvankelijk wat te dik aangezet. Gelukkig weet de uitstekende ondersteunende cast de wat karikaturale personages steeds meer tot leven te brengen. Waarbij Maarten Heijmans als de stoere Zeeuwse zeebonk Stijn het hart van Evi sneller doet kloppen. Groot probleem: zakelijk is hij haar belangrijkste tegenstander. En trouwens: ze heeft al een vriend.

Deze Nederlandse romcom illustreert op sympathieke en goed getimede wijze dat groots en meeslepend leven ook in alle eenvoud kan, zolang je maar luistert naar wat je hart zachtjes fluistert. Verder leert Weg van jou ons dat je ook op Zeeland zomaar verliefd kunt worden. Bepaald geen onaardige promotie voor deze uit de klei getrokken provincie dus.