Nieuws/Lifestyle
859762378
Lifestyle

Recept van de dag: pittig stoofpotje

Toen ik vaker in Ierland kwam, kookte ik zo graag op AGA’s. Gietijzeren fornuizen die vanuit de keuken hele huizen warm hielden. Waar de kinderen voor ze weg gingen hun jassen in deden zodat die straks lekker warm zouden zijn. Nooit te heet, nooit te koud. Ik ken ze nog die een speciaal korfje hadden om de turf te verbranden. Mick Stomp is gek op Aga met haar Agahuis. En gek op koken. Met langzame recepten.

Nodig voor vier personen:

•500 gram magere riblappen

•2 teentjes knoflook

•1 kleingesneden ui

•1 bouillonblokje opgelost in 5 dl kokend water

•2 eetl sambal manis

•1 eetl sambal roedjak

•1 eetl kerriepoeder

•2 eetl bruine suiker

•1 blikje tomatenpuree

•1 blikje kokoksmelk

•beetje boter en zonnebloemolie

Bereiden:

Ze begint met: „Zet de oven voor op 180 graden. Snijd de runderlappen in dobbelsteentjes. Verwarm de boter met de zonnebloemolie en bak het vlees rondom bruin. Haal het vlees uit de pan en fruit de ui. Voeg de bruine suiker, kerrie, sambal, de uitgeperste knoflook en de tomatenpuree toe. Als dit warm is voeg je het vlees, de ketjap en kokosmelk toe en net zoveel bouillon als nodig is om het vlees onder vocht te zetten. Zet de pan met deksel zo’n 3 à 4 uur in de oven. Langer mag. Lekker met gekookte rijst en boontjes gekookt in kokosmelk met bouillon en gegarneerd met gefruite uitjes.

Heb je meer ovens? Zet dan een oven op 100 graden en laat hierin de boontjes en rijst gaar worden. Hoef je niet meer naar om te kijken en kun je zelf weer andere dingen doen.” Tsja, een Aga. Dank Mick.