Nieuws/Lifestyle
863005
Lifestyle

Archief Joost Zwagerman naar het museum

Schrijver Joost Zwagerman (51) heeft zijn omvangrijke literaire archief geschonken aan het Letterkundig Museum in Den Haag. Het archief, van bijna 10 strekkende meter, bestaat uit onder meer vele persoonlijke foto's, boeken met opdrachten, dagboeknotities en handgeschreven versies van romans als Gimmick! en Vals licht.

Er zitten brieven bij van collega-schrijvers als Martin Bril, Bart Chabot, Ronald Giphart, A.F. Th. van der Heijden en Tom Lanoye. Ook kreeg het museum kindertekeningen en afleveringen van de 'Zwagergids', een handgeschreven en geïllustreerd eenmanstijdschrift dat de auteur maakte toen hij ongeveer dertien jaar oud was.

Volgens het museum geeft het verworven archief niet alleen „een exclusief beeld” van een schrijversleven, maar getuigt het ook van Zwagermans „maatschappelijke betrokkenheid en zijn grote belangstelling voor onder meer beeldende kunst, fotografie, film en popmuziek”. Zo bevat het brieven en mails met onder meer Pim Fortuyn, Thom Hoffman en Theo van Gogh.

Naast zijn papieren archiefstukken heeft de schrijver ook de inhoud van diverse harde schijven overgedragen. „De persoonlijkheid van Joost Zwagerman, die als opinieleider deelneemt aan menig politiek en maatschappelijk debat, maakt dat het archief het louter literaire belang overstijgt”, zegt het Letterkundig Museum. De geschatte waarde van de gift is 200.000 euro. Enkele hoogtepunten uit het archief zijn sinds dinsdag te zien in een kleine tentoonstelling.