Nieuws/Lifestyle
863211
Lifestyle

Eerste testnotities: Smart Fortwo Twinamic

Er heeft weer een heel team zitten broeden op een fancy naam voor een automatische transmissie, waarbij de keuze uiteindelijk op het nietszeggende Twinamic is gevallen. Het grappige is dat binnen Smart de aanduiding nauwelijks wordt gebruikt. Iedereen spreekt van DCT.

De aanduiding DCT staat ergens voor, namelijk Double Clutch Transmission: een benaming voor een transmissie met een dubbele koppeling. Die versnellingsbak wordt in april voor de 71 pk sterke 1.0 en in de zomer ook op de 0.9 Turbomotor (beide benzinemotoren) beschikbaar. Hij vervangt de handgeschakelde vijfbak die Smart standaard monteert.

Verlangen

De eerste twee generaties Fortwo waren niet eens met een handbak leverbaar, de derde editie heeft hem nu standaard. Maar waar bij de eerdere edities het verlangen naar zo'n manuele transmissie groot was vanwege de lange schakeltijd van de automaat en het verlies van rijsnelheid, daar doet de automaat - ohja, Twinamic - geen seconde verlangen naar een alternatieve transmissie.

Optionele schakelpeddels

Met dank aan de dubbele koppeling wisselt de bak razendsnel van verzet, zonder dat je neus het stuurwiel raakt en je terugzakt in rijsnelheid zoals voorheen. De bak schakelt vloeiend over. Ook wanneer manueel wordt geschakeld middels tikken tegen de pook of met de optionele schakelpeddels. Je voelt geen verschil in de Economie- of Sport-stand, maar wie de S-modus kiest, dient zelf te blijven schakelen. In de E-stand schakelt de bak na enkele seconden weer volautomatisch.

Versnelling extra

De Smart Fortwo met automaat weegt iets meer dan de handgeschakelde versie, maar door één versnelling extra én het geprogrammeerde schakelprogramma komt de Twinamic op dezelfde verbruikscijfers als de andere versie uit. Smart claimt een gemiddelde consumptie van 4,1 liter per 100 km/h. Het prijskaartje bedraagt 13.060 euro, exact 1.296 euro meer dan de handgeschakelde versie.

PLUS

+ Schakelt vloeiend van verzet

MIN

- Langere acceleratietijd 0-100 km/h

- Schakelpeddels alleen in combinatie met Sportpakket