Nieuws/Lifestyle
863244
Lifestyle

Porgy & Bess weer in Nederland

Terry Cook verheugt zich op zijn terugkeer naar Nederland. Hij speelt de rol van Porgy in de succesvolle volksopera Porgy & Bess die dit voorjaar weer naar Nederland komt.

Het Amerikaanse theaterspektakel strijkt 27 februari neer in het Chassé Theater in Breda en is vanaf 3 maart in het RAI Theater in Amsterdam te zien. De reeks voorstellingen maakt deel uit van een Europese tournee die volgende week vrijdag begint in Genève.

De productie telt 130 medewerkers. Daarmee is Porgy & Bess de grootste en duurste musicalproductie die momenteel te zien is. Om de voorstelling opnieuw naar Nederland te halen, pleegde producent Henk van der Meijden van Stardust tot in detail overleg met de houders van de rechten over de opzet en de bezetting.

Het theaterstuk bevat klassiekers als Summertime, It Ain’t Necessarily So en I Got Plenty of Nothing en is sinds 2008 niet meer in Nederland te zien geweest. Porgy & Bess is een tijdloos liefdesverhaal over de invalide bedelaar Porgy en de verleidelijke drugsverslaafde Bess. Hij biedt haar onderdak aan op het moment dat haar vriend Crown een moord pleegt.

Emotioneel

Terry Cook speelt de rol van Porgy al meer dan tien jaar. "Het is de zwaarste rol die ik ken. Niet alleen emotioneel, maar ook lichamelijk. Om te zingen heb je immers kracht en energie nodig en moet je in topconditie blijven. De hele voorstelling zit ik op mijn knieën en dat is slopend. Het vergt veel, vooral als je jezelf ook nog met je handen moet voortduwen op een vlot met wieltjes", vertelt de acteur.

Porgy and Bess mag dan tachtig jaar oud zijn, volgens Terry Cook is de voorstelling nog altijd actueel. "Kijk eens om je heen, ook in Nederland, hoeveel ‘Porgy’s’ en ‘Bessen’ je nog steeds op straat ziet. De zwervers, de daklozen en de drugsverslaafden van deze tijd die net als zoals Bess verslaafd zijn aan de cocaïne. Iets dat Bess tenslotte fataal wordt."