Lifestyle/Culinair
866067850
Culinair

Dagrecept: Huisgemaakte Italiaanse tiramisu

Als ik een tiramisu voor me heb, moet ik altijd denken aan een anekdote van een goede vriend van me. Hij had er een gemaakt voor zijn schoonfamilie, maar was glad vergeten dat zij geen alcohol dronken.

Laat er in het traditionele recept voor tiramisu nu een flinke scheut marsala gaan: een Italiaanse versterkte wijn (op dezelfde manier waarop Sherry wordt gemaakt) waar gemiddeld tussen de 20 en 25 procent alcohol in zit. Lang verhaal kort: de avond werd er eigenlijk alleen maar gezelliger op. Hierbij het recept voor tiramisu, uit het boek De Banketbakker van Cees Holtkamp en Jonah Freud.

Klop de 2 eidooiers luchtig met de helft van de suiker en de vanille. Spatel dit door de mascarpone. Klop de 2 eiwitten stijf met de overige suiker en spatel ze voorzichtig door de mascarpone. Schep 1/3 van het mengsel in een rechthoekige lage schaal. Meng de koude koffie met de marsala. Doop de lange vingers in het koffiemengsel tot ze doordrenkt zijn, maar zorg dat ze niet uit elkaar vallen.

Leg een laag lange vingers op de mascarpone in de schaal. Dek af met nog een laag mascarpone en leg hier weer lange vingers op. Schep een laatste laag mascarpone in de schaal. Laat de tiramisu minstens een halve dag in de koelkast opstijven. Bestuif voor het serveren met cacao.

Nodig:

- 2 eieren, gesplitst

- 60 gram suiker

- 250 gram mascarpone

- merg van 1 vanillestokje

- 200 gram zeer sterke koffie of espresso

- 100 gram marsala (of cognac)

- 20 lange vingers

- cacaopoeder