Lifestyle/Thuis & Tuin
866961508
Thuis & Tuin

Voordeel van groen

Deze planten zijn ideaal op je thuiswerkplek

Planten kunnen ons helpen productiever en creatiever te zijn.

Planten kunnen ons helpen productiever en creatiever te zijn.

Het ziet ernaar uit dat we allemaal voorlopig zoveel mogelijk thuis blijven werken. Een goede thuiswerkplek is een must en de juiste stoel en tafel zijn onmisbaar, net als genoeg (dag)licht. Kamerplanten mogen eigenlijk niet ontbreken.

Planten kunnen ons helpen productiever en creatiever te zijn.

Planten kunnen ons helpen productiever en creatiever te zijn.

Planten hebben belangrijke gezondheidsvoordelen. Ze hebben een luchtzuiverende werking, kunnen stress verminderen en de aanmaak van het gelukshormoon dopamine verhogen. Daarnaast wijst onderzoek uit dat we productiever en creatiever worden van planten. En, niet geheel onbelangrijk: ze maken elke ruimte meteen een stuk gezelliger. Zelfs een thuiskantoor(tje).

In principe zijn alle planten geschikt voor op de werkplek, maar volgens Joost Vos, plantencoach bij Intratuin dat groot voorstander is van Het Groene Werken, draagt een aantal extra bij aan een beter thuiswerkklimaat omdat ze een nog grotere luchtzuiverende werking hebben.

Stof

Vos tipt als eerste de goudpalm, ook bekend als de Areca. Deze plant haalt schadelijke stoffen als benzeen en tolueen uit de lucht. De goudpalm heeft wel veel zorg nodig. Deze vangt namelijk veel stof en heeft veel water nodig, maar dat is volgens Vos op een thuiswerkplek misschien eerder een voordeel dan een nadeel.

„Even de plant water geven of afstoffen is een goed excuus om even pauze te nemen van het werk, om weg te zijn van je computer”, zegt Vos. „Door met groen bezig te zijn, kom je uit je werkmodus en kun je ontspannen.”

Behalve de Areca zijn ook de vioolplant (Ficus lyrata) en vrouwentong (Sansevieria laurentii) geschikt voor op de thuiswerkplek. „Erg makkelijke planten die wat minder verzorging nodig hebben”, weet hij.

De expert raadt verder de blauwvaren (Phlebodium) en klimop (Hedera) aan. Redelijk gemakkelijk te verzorgen soorten die relatief weinig licht nodig hebben. De klimop heeft als extra voordeel dat hij allergenen zoals schimmels uit de lucht haalt.

Groepjes

Zet vooral verschillende plantjes in andere groottes en kleuren bij elkaar, adviseert de plantencoach. Dat past volgens hem helemaal bij de trend van nu. „Creëer groepjes om de ruimte nog gezelliger te maken”, zegt de expert. „Neem bijvoorbeeld een grote palm en zet daaronder een varen met zijn grijsachtige bladeren neer. Daar fleurt je werkplek echt van op.”

Met afscheidingen in de vorm van plantenbakken maak je je eigen kantoor volgens de expert helemaal af.