Nieuws/Lifestyle
870930
Lifestyle

Vlammend afscheid Mitsubishi Lancer Evolution X

De Mitsubishi Lancer Evolution gaat niet ‘gentle into that good night’, zoals dichter Dylan Thomas zou zeggen. De eeuwige Subaru WRX-concurrent vlamt nog één keer en komt daarna niet meer terug.

Mitsubishi heeft het al aangegeven, de Lancer Evolution X krijgt geen opvolger. Na twaalf jaar is het over en uit voor de Evo-serie die zijn oorsprong vindt in het Wereldkampioenschap Rally. Mitsubishi won de titel in de jaren negentig vier keer op rij en verzilverde die hegemonie met vurige vierwielaandrijvers.

Matzwart

De allerlaatste – die weinig meer met de rallywereld te maken heeft – wordt de Lancer Evolution X Final Concept. In deze matzwarte speciale editie peutert Mitsubishi niet minder dan 480 pk (!) los uit een 2,0 liter viercilinder turbomotor. Een vermogen wat via een handgeschakelde vijfbak naar alle vier wielen gaat.

Introductie

De Mitsubishi Lancer Evolution X Final Concept wordt officieel voorgesteld op de Tokyo Auto Salon 2015 (9 – 11 januari). Wanneer en in welke oplage het model op de markt komt, is niet bekend. In Nederland zal hij waarschijnlijk niet te krijgen zijn, want de Evo wordt hier al enkele jaren niet meer geleverd.