Nieuws/Lifestyle
873816
Lifestyle

NL’se Hyundai-importeur eerder in handen van fabrikant

De Zuid-Koreaanse autobouwer Hyundai wordt veel eerder dan verwacht importeur van Hyundai in Nederland. In eerste instantie zou de huidige importeur Greenib Car (onderdeel van AutoBinck) pas op 31 maart 2016 het stokje doorgeven, maar dat wordt nu al 1 januari 2015. De naam wordt Hyundai Motor Netherlands, ofwel Hyundai Nederland.

Banen

“Op 1 april 2014 werd het importcontract met Greenib Car opgezegd. Normaal gesproken geldt er dan een opzegtermijn van 2 jaar, maar we hebben besloten om het overnameproces te versnellen zodat Hyundai zelf direct de bedrijfsvoering kan voortzetten. We worden nu een volle dochter van Hyundai”, aldus de woordvoerder van Hyundai. Voor het automerk zelf komt dat goed uit, want Hyundai staat op het punt om diverse nieuwe of vernieuwde modellen te introduceren. Denk bijvoorbeeld aan de opgefriste i30 en i40, de nieuwe i20 en de op stapel staande i20 coupé en volledig nieuwe ix35. “De overname heeft geen impact op het aantal banen. Iedereen behoudt zijn functie, alleen komt er op sommige punten ondersteuning vanuit Korea.” Hans Kwaad blijft bijvoorbeeld algemeen directeur van Hyundai Motor Nederlands.

Tiende land

Nederland is het tiende Europese land waar Hyundai de distributie van de modellen zelf voor z’n rekening neemt. Tussen 2007 en 2014 voegde de fabriek al eerder Engeland, Italië, Duitsland, Spanje, Frankrijk, Polen, Noorwegen, Tsjechië en Slowakije toe aan haar eigen organisatie. Hyundai zet deze strategie van voorwaartse integratie nu voort door ook de activiteiten in Nederland over te nemen.

Jaren zeventig

Het Koreaanse automerk wordt al sinds eind jaren zeventig in Nederland geleverd. ‘Ons’ land is het tweede land ooit waar het Zuid-Koreaanse bedrijf zijn auto's naar exporteerde. In Nederland heeft het merk een wagenpark van meer dan 270.000 auto’s.