Nieuws/Lifestyle
874499
Lifestyle

Welke zeven Auto van het Jaar-finalisten zou het publiek kiezen?

Op Autovisie.nl vroegen we recent onze lezers welke van de 34 auto's op de Auto van het Jaar-longlist zij het meest geschikt vonden als finalist voor de titel Auto van het Jaar 2015. Ruim 3700 bezoekers lieten hun stem horen. De uitkomst is verrassend.

Vandaag werd door de organisatie van de internationale Auto van het Jaar-verkiezing de officiële lijst met zeven finalisten voor de 2015-editie vrijgegeven. De leden van de 58-koppige vakjury mochten hiervoor elk zeven auto's kiezen.

De officiële shortlist volgens de vakjury:

- BMW 2-Series Active Tourer- Citroën C4 Cactus- Ford Mondeo- Mercedes-Benz C-Klasse- Nissan Qashqai- Renault Twingo- Volkswagen Passat

Publiekslievelingen

De keuze van het Autovisie-publiek toont verrassend veel overeenkomsten met de uitkomst van de vakjury. Indien het publiek mocht stemmen voor deze titel zouden de volgende twee auto's ook zeker op shortlist gestaan hebben. De Volkswagen Passat sleepte met 24% van de ruim 3700 stemmen het grootste percentage in de wacht. Op plek nummer twee de Citroën C4 Cactus met zo'n 16% van alle stemmen. De overige finalisten volgen op grote afstand.

De BMW i8 viel als potentiële finalist ook bij het Autovisie-publiek in de smaak. De vakjury schrapte deze echter van de longlist, omdat de jaarproductie van deze futuristisch ogende hybride BMW mogelijk niet boven de 5000 eenheden komt. Een eis die gesteld wordt aan een auto om in aanmerking te komen voor de Auto van het Jaar-titel.

De shortlist volgens Autovisie-lezers:

- BMW i8 : 6%- Citroën C4 Cactus : 16%- Ford Mondeo : 6%- Mercedes C-Klasse : 5%- Nissan Qashqai : 4%- Renault Twingo : 4%- Volkswagen Passat : 24%