Nieuws/Lifestyle
879103749
Lifestyle

Dit mag nooit meer weg: een klok die zo gewoon lijkt

Sommige voorwerpen lijken waardeloos maar hebben voor de eigenaar juist heel veel waarde. Want er zit een bijzonder verhaal of speciale herinnering aan vast, zoals aan deze klok.

Sommige voorwerpen lijken dertien uit een dozijn. Heel gewoon toch, zo’n klok. Kun je in elke winkel/antiekhal aanschaffen. Maar het zijn de verhalen en herinneringen erachter die het toch een heel bijzonder stuk maken! Althans, voor eigenaar Fred Bouwman.

Zijn grootouders Sietse en Johanna kregen deze toen nagelnieuwe klok, we spreken over 24 mei 1911, als huwelijksgeschenk van Sietses ouders.

De ouders van de bruidegom hadden er echter één strikte voorwaarde aan verbonden: het paar mocht voor de grote dag niet met elkaar naar bed zijn geweest.

Hoe ze een eventuele overtreding precies controleerden, weet Fred niet. „Was er wel sprake van seks voor het huwelijk geweest, dan kreeg het paar geen mooie klok maar slechts een wekker! Opa Sietse had nog acht broers en zussen en het is bekend dat er ook wekkers zijn uitgedeeld.”

Een familie met humor, dat moge duidelijk zijn. Helemaal in een tijd dat er nogal besmuikt werd gedaan over zulke zaken.

De verkregen klok verhuisde op een gegeven moment van de huiskamer naar de slaapkamer. Toen werd het slagwerk stilgezet.

„In 1987 ging mijn oma Johanna in een verzorgingstehuis wonen. De klok ging naar mijn broer Sietse, de naamgenoot van opa. Die heeft hem aan mij gegeven.” Hij hangt nu in zijn woonkamer en Fred heeft het slagwerk weer in ere hersteld.

Heeft u ook een voorwerp dat nooit weg mag omdat er een bijzonder verhaal of herinnering aan vast zit? Mail foto en uw verhaal naar toen@telegraaf.nl.