Nieuws/Lifestyle
883303
Lifestyle

Slumdog in Rio

Filmrecensie: Trash

Het was wachten op een poging het Oscar-winnende Slumdog millionaire te evenaren met een film over arme kindertjes elders in de wereld. Regisseur Stephen Daldry (Billy Elliot) doet een geslaagde poging met Trash, zijn Braziliaanse antwoord op Danny Boyle's wereldwijde filmhit.

Het verhaal draait om drie jochies die leven in de favela's bij Rio de Janeiro. Ze brengen hun dagen door op de vuilnisbelt, waar ze hun geld verdienen met het sorteren van afval. Op een goede dag vindt de kleine Raphael een portemonnee en steekt die in zijn zak, op dat moment onwetend in welk web van intriges en misdaad hij zich begeeft.

Als de gemene rechercheur Frederico zich meldt, begrijpt Raphael dat hij iets bijzonders in handen heeft. Hij blijft zwijgen over zijn vondst en gaat samen met twee vriendjes op zoek naar het geheim van de portefeuille, waarin ook een kluissleutel zit.

Die kluis leidt weer naar een volgende aanwijzing, ergens in een gevangenis. Zo speuren de kinderen verder en blijven daarbij telkens de recherche net een stap voor. Schitterende achtervolgingsscènes door kleurrijke wijken geven Trash inderdaad een 'Slumdog'-gevoel.

Dat het speurwerk van de jongens niet altijd even geloofwaardig is, maakt niet uit. Daldry laat de kindacteurs zo goed spelen, dat hij ermee wegkomt. Tel daarbij op de grote namen Martin Sheen en Rooney Mara en je hebt een beproefd recept voor succes. Een heerlijke film.