Nieuws/Lifestyle
885877
Lifestyle

Concept Audi A9 Prologue vertelt twee verhalen

Op de Los Angeles Auto Show 2014, die volgend weekeinde van start gaat, presenteert Audi een nieuw studiemodel dat een blik biedt op de nieuwe designstijl van het merk. De auto zelf zou als A9 op de markt kunnen komen.

De concept car heet Audi A9 Prologue, waarmee de Duitse autobouwer al direct aangeeft waar we het model moeten positioneren. Zoals de A5 Sportback een vijfdeurs A4 is en de A7 Sportback een vijfdeurs A6 is, zo wordt de A9 een A8-coupé met vijf deuren.

Audi is voornemens de ongeveer vijf meter lange A9 Prologue in het programma op te nemen. Niet verwonderlijk, want concurrent Mercedes breidt zijn aanbod in de topklasse fors uit. Naast de S-Klasse sedan, Lang, Maybach en Coupé komt er van Mercedes nog een verder verlengde S en een tweedeurs Cabrio.

Audi heeft momenteel alleen een vierdeurs sedan in twee maatvoeringen. De autobouwer loopt al langer met het idee rond om zijn aanbod in het luxesegment uit te breiden. Eerder werd een concept car van een shooting brake voorgesteld, de Avantissimo. De ontwikkeling van de nieuwe A8 bevindt zich in een vergevorderd stadium. Binnen achttien maanden dient de nieuwe sedan zich aan. De modulaire bouwstenen worden ook hier gebruikt om verschillende modellen te maken. De A9 is er één van.

Groter verschil

De A9 Prologue geeft aan welke weg het merk voor het design inslaat. Al verschillende malen heeft Audi geroepen dat het een iets groter onderscheid tussen de modellen wil ontwikkelen, maar daarbij werd alleen gekozen voor een optisch verschil tussen de A- en Q-modellen. Intern wordt al jaren gesteggeld over een grotere differentiatie tussen de A-modellen an sich.