Nieuws/Lifestyle
886172
Lifestyle

Auto is ´toekomst´ gedoopt

Opvallend gestileerde waterstofauto van Toyota heeft een naam

Niemand minder dan de topman van Toyota, de Japanner Akio Toyoda, onthulde de naam van Toyota´s eerste waterstofauto. De keuze is gevallen op Mirai, wat Japans is voor toekomst. De fabrikant start begin volgend jaar met de productie van het model.

Toyota presenteert de Mirai later deze week. Hij zal onder andere op de autoshow in Los Angeles te zien zijn. Het is voor Toyota een volgende grote stap naar de lancering van alternatieve aandrijfbronnen. De fabrikant zet de auto met verlies op de weg. In Japan kost het model een fractie van de daadwerkelijke kostprijs. Omgerekend mag de sedan voor zo´n 65.000 euro de showroom verlaten.

Vierzitter

"Dit is de auto die het je allemaal geeft, zonder enig compromis", stelt Toyota President Akio Toyoda vast. "De Mirai is een zéér ruime vierzitter, waarmee je op één tank ruim 480 km ver kunt rijden zonder dat er uit de uitlaat schadelijke stoffen komen. We beeldden ons een groene wereld in waarin auto’s niet langer afhankelijk zouden zijn van fossiele brandstoffen. Dat was een uitdagend, maar inspirerend doel. Maar vandaag is het werkelijkheid geworden."

Jaren negentig

Toyota werkt al sinds 1992 aan een waterstofauto, die vandaag werkelijkheid is geworden.