Nieuws/Lifestyle
888878
Lifestyle

Bijna 10% meer vermogen voor vernieuwde Audi RS Q3

De 2,5 liter vijfcilinder turbomotor in de Audi RS Q3 moest het ten opzichte van de laatste RS3 en TT-RS stellen met minder vermogen. Dat maakt Audi nu met de licht opgefriste versie goed, zij het dat de afstand tot de opvolgers van de genoemde RS-modellen weer groot zal zijn.

Audi geeft de RS Q3 een vermogensboost van 30 pk, waardoor de vijfcilinder benzinemotor met turbo voortaan een vermogen levert van 340 pk. Daarmee zit de krachtbron (450 Nm) in de crossover op het niveau van de laatste generatie TT-RS en RS3. Maar wanneer de opvolgers van de TT-RS en RS3 binnen anderhalf jaar op de markt komen, zit er wederom een verschil in het vermogen. De nieuwe telgen zullen voortaan minimaal 360 pk uit de vijf cilinders persen.

S-Tronic

Met de 340 pk op de vier aangedreven wielen sprint de RS Q3 in 4,8 tellen van stilstand naar 100 km/h. De topsnelheid is net als voorheen elektronisch begrensd op 250 km/h. Voor de krachtoverbrenging naar de aangedreven wielen monteert Audi een automaat met dubbele koppeling. De bak kent voortaan een nieuwe hydraulisch werkende lamellenkoppeling, de vijfde generatie sind de toepassing van de Haldex-techniek. De S-Tronicbak schakelt daardoor nog sneller, stelt Audi. Het merk kiest voor overbrengingsverhoudingen in de lagere versnellingen die bijdragen aan snelle sprintjes, terwijl de hogere trap op brandstofbesparing is gericht.

De vernieuwde RS Q3 is per direct te bestellen voor nog onbekende prijzen. De huidige versie kost 76.450 euro. In het eerste kwartaal van 2015 start de levering.